Stațiunea Costinești s-a născut ca un templu inspirat de tinerețe al Litoralului românesc. După 1989 însă, stațiunea s-a degradat continuu, ajungând să iasă din topul preferințelor turiștilor. Însă, autoritățile au demarat un proiect de anvergură, care va înzestra Costineștiul cu 25 de hectare de plajă, dar și cu protecție sporită împotriva furtunilor.
În prezent, plaja din Costinești s-a transformat într-un veritabil șantier. Se lucrează continuu la digurile care ar urma să stopeze eroziunea accentuată a acesteia. La finalul lucrărilor, plaja va avea 100 m lățime și 2,7 kilometri lungime.
La vară, lucrările vor fi oprite pentru a nu afecta sezonul turistic, însă din toamnă va începe lărgirea efectivă a plajei.
„Vom câștiga aproape 25 de hectare de plajă. Intrăm în al 12-lea an de când avem aceste probleme. Sunt niște lucrări neconforme, dar și această zonă este prinsă în lucrarea de consolidare. Plaja a avut de suferit de-a lungul timpului”, a declarat primarul Dumitru Jeanu pentru Digi24.
Potrivit sursei citate, stațiunea este una dintre cele mai afectate de eroziunea costieră. Practic, sunt porțiuni în care plaja are doar câțiva metri, faleza fiind prăbușită de peste 10 ani. În acest moment se reabilitează și plajele din zona Saturn-Mangalia, urmând ca din toamnă să înceapă lucrările și în stațiunea 2 Mai. Valoarea totală a lucrărilor din Costinești ajunge la 79 de milioane de euro.
CITEȘTE ȘI: Castel în Franța sau vilă în Vama Veche? Prețul aiuritor cu care se vinde o proprietate la malul mării, departe de plajă
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Cunoscută și ca Stațiunea tineretului, Costinești va beneficia de construcția a 5 noi diguri, destinate protecției împotriva furtunilor puternice. Din fericire, simbolul stațiunii, epava Evanghelia, va rămâne în locul consacrat. Mai mult, acum va putea fi admirată de la doar câțiva metri distanță, din perimetrul acestui dig.
Potrivit lui Marius Stamat, manager de proiect, „nisiparea se va începe de la un dig spre sud. Lățimea plajei are aproximativ 100 de metri, iar asta înseamnă că plaja va veni oarecum în dreptul plevei epavei. Până în luna mai se va lucra la diguri, apoi operațiunea va fi sistată pentru ca turiștii să nu fie deranjați în sezonul estival”, a punctat acesta.
CITEȘTE ȘI: Perla turismului balnear va renaște. Investiția impresionantă care va reașeza stațiunea de pe Litoral pe harta celor mai dorite obiective turistice din estul Europei