Lista completă a candidaților la președinția României arată cine sunt oamenii care doresc să ajungă în cea mai înaltă funcţie din stat. Cel de-al nouălea scrutin de la Revoluţie va avea loc duminică, pe 24 noiembrie 2024 (primul tur).
Atunci, românii din ţară, dar şi din Diaspora sunt aşteptaţi la urne pentru a alege viitorul preşedinte al României, după două mandate ale lui Klaus Iohannis. Cetăţenii au de ales între 14 politicieni care râvnesc la “fotoliul” de la Cotroceni pentru următorii cinci ani de zile.
Citeşte şi Surpriza de la turul I alegeri prezidențiale 2024. Candidatul care a crescut neașteptat în sondaje, calculele partidelor au fost date peste cap
Lista completă a candidaților la președinția României a fost anunţată de ceva timp, românii putând să aleagă unul dintre cei 14 politicieni care doresc să ajungă lideri ai ţării. Campania electorală se apropie de final, dat fiind că mai este doar o săptămână până la primul tur al alegerilor prezidenţiale.
Prima pe buletinul de vot se află Elena Lasconi (Uniunea Salvaţi România). Fosta jurnalistă de la Pro TV este, din 2020, primarul municipiului Câmpulung Muscel şi are ca slogan electoral: ”O Românie pentru toţi, nu doar pentru unii”.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Al doilea politician este George Simion, acesta fiind susţinut de Alianţa pentru Unirea Românilor. Deputatul în Parlamentul României a înfiinţat AUR în anul 2019, din martie 2022 fiind şi preşedintele partidului. Sloganul ales: “Facem istorie prin curaj!”.
Marcel Ciolacu, liderul Partidului Social Democrat încă din 2020, se află pe poziţia a treia, fiind şi premierul României din iunie 2023. Acesta a deţinut şi funcţia de ministru interimar al Apărării şi candidează sub sloganul electoral ”Viziune pentru naţiune”.
Următorul pe buletinul de vot este Nicolae Ciucă, preşedintele Senatului României. Susţinut de Partidul Naţional Liberal, militarul de profesie a fost ministru al Apărării Naţionale, prim-ministru interimar şi ministru al Apărării Naţionale. Din 2021 până în 2023, acesta a fost şi premierul ţării. Candidează cu sloganul ”Cu onoare şi credinţă în slujba ţării”.
Hunor Kelemen ocupă poziţia cu număr 5. Acesta face parte din Uniunea Democrată Maghiară din România, al cărei preşedinte este din anul 2011. Nu este pentru prima oară când candidează la preşedinţie, acesta încercând şi în 2009, 2014 şi 2019. Sloganul ales: „Respekt pentru toţi”.
Lista completă a candidaților la președinția României continuă cu Mircea Geoană, candidat independent. Fostul secretar general adjunct al NATO a fost şi ministru al Afacerilor Externe şi preşedinte al Senatului. În 2009 a pierdul fotoliul de la Cotroceni în faţa lui Traian Băsescu. Sloganul său electoral este ”Viziune. Respect”.
Poziţia numărul 7 este ocupată de un alt candidat independent: Ana Birchall. Avocata a fost consilier la MAR, consilier al premierului, dar şi membru PSD. De asemenea, a deţinut funcţia de reprezentant special pentru proiecte strategice şi relaţii internaţionale la Nuclearelectrica. Sloganul ales: ”Clădim România încrederii”.
Alexandra Bertalan-Păcuraru vine din partea Partidului Alternativa pentru Demnitate Naţională şi a fost realizator şi moderator al emisiunilor „România Suverană” şi „Caravana România Suverană” la postul de televiziune Realitatea. Sloganul ales: ”România se înalţă cu demnitate”.
Poziţia numărul 9 este ocupată de Sebastian Constantinescu, acesta fiind preşedintele Partidului Noua Românie, înfiinţat în 2015. Este administrator al PR Media RTP şi preşedinte al Asociaţiei Romanian Tenis Premium şi a mai candidat la prezidenţiale în 2019. Slogan: ”Un preşedinte în slujba României”.
Ludovic Orban se află pe poziţia 10. Preşedintele formaţiunii Forţa Dreapta, a fost prim-ministru al României şi candidează cu sloganul ”Cinstit cu românii”.
Călin Georgescu, candidat independent, ocupă poziţia cu numărul 11 pe buletinul de vot. Preşedinte al Centrului European de Cercetare al Clubului de la Roma, dar şi consilier special al directorului general al ONU, acesta este acum consultant internaţional pe probleme de protecţia mediului şi dezvoltare durabilă. Sloganul său: ”Refacem România”.
Cristian Diaconescu este pe poziţia 12. În 2004, a fost numit ministru al Justiţiei, apoi a deţinut portofoliul de ministru al Afacerilor Externe. A mai deţinut funcţia de consultant pentru relaţii externe, iar din 2013, este membru al Grupului Eminent al CTBTO din cadrul ONU şi profesor de Drept Internaţional. Sloganul electoral: ”Preşedinte pentru România respectată”.
Cristian Terheş este următorul pe lista completă a candidaților la președinția României. Europarlamentarul în Grupul Conservatorilor şi Reformiştilor Europeni a fost preot şi director de business intelligence. Sloganul său electoral este ”Credincios Naţiunii Române”.
Ultima poziţie de pe buletinul de vot este ocupată de Silviu Predoiu, ofiţer de informaţii externe. A înfiinţat Asociaţia „România implică-te” şi, ulterior, Partidul Liga Acţiunii Naţionale (PLAN). Candidează cu sloganul ”Meriţi un preşedinte în serviciul tău!”.
Citeşte şi Alegerile prezidenţiale 2024. Cine ar urma să intre în turul al doilea, în România? Surpriză mare în sondaje