Edilul Clujului, Emil Boc a instalat liftul care ajunge la uriașa sumă de 26.000 de euro. Noua dotare tehnică poate fi regăsită în parcul I.L. Caragiale, depășește o diferență de nivel foarte mică și nici nu este funcțional în prezent.
Primăria municipiului Cluj-Napoca a luat o decizie care a ajuns un subiect controversat în urma instalării unui lift care este destinat persoanelor cu dizabilități. Liftul a fost montat în parcul I.L. Caragiale, având rolul de a depăși o diferență de nivel de doar câteva zeci de centimetri, mai concret șase trepte. Totuși, costul acestei soluții tehnice a generat multe discuții, fiind vorba de peste 26.000 de euro investiți în proiect.
Această decizie de a instala un lift de tip foarfecă produc de compania turcă Ppoltime a fost justificată de către Primărie prin necesitatea respectării standardelor de accesibilitate, însă fără a compromite estetica parcului. Potrivit explicațiilor oferite de către autorități, dacă o rampă de acces ar fi fost construită acolo, atunci ar fi fost necesară extinderea dincolo de limitele actuale ale parcului, iar designul parcului, cât și utilizarea ar fi fost afectate în mod negativ.
„În parcul I.L. Caragiale am instalat liftul respectiv, al cărui cost se ridică la suma aproximativă de 132.000 lei. Soluția recomandată de arhitecți și proiectanți a fost cea mai potrivită pentru a asigura accesul în siguranță al tuturor utilizatorilor, fără a aduce prejudicii utilității și esteticii spațiului”, se arată în răspunsul dat de Primărie.
Implementarea proiectului nu a fost lipsită de probleme, iar asta pentru că liftul poate ridica persoanele până la o înălțime maximă de 1,2 metri, dar în prezent, liftul de lux nu este funcțional. Accesul la el este condiționat de o cheie, iar detaliile cu privire la posesorii acesteia sau modalitatea de utilizare a liftului nu au fost clarificate. Situația a stârnit mai multe nemulțumiri în rândul cetățenilor, considerând că uriașa sumă de bani care a fost investită nu este în raport cu beneficiul adus.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Dincolo de controversele născute de acest proiect, el arată că administrația locală prioritizează modernizarea infrastructurii urbane a orașului. Cluj-Napoca este un oraș foarte cunoscut pentru inițiativele sale cu privire la incluziune și dezvoltare sustenabilă, alegând o soluție inovatoare pentru a respecta cerințele de accesibilitate. Totuși, cetățenii continuă să își pună întrebarea dacă această soluție a fost cea mai eficientă din punct de vedere practic și financiar.
VEZI ȘI... Taxă specială pentru maşini, în București, Cluj-Napoca, Timișoara și Iași. Autorităţile vor să scape de trafic. Cine ar plăti mai mulţi bani?