Se vorbeşte din ce în ce mai des despre leguma din România care se cultivă într-un singur loc din ţară şi care este din ce în ce mai dorită de străini. Cei care au aceste seminţe pot obţine sume frumoase dacă au aceste seminţe.
Despre România se ştie deja că are câteva soiuri unice de legume şi fructe, acestea fiind unele cu adevărat speciale şi foarte apreciate de străini. Printre acestea se număra ardeii kapia “Alexandru” şi Napoca, gogoşarii “Bucur”, castraveţii “Dorna”, ceapă “Histria”, conopida “Moldoviţa”, dovleacul “Tudor”, fasolea “Aurie de Turda” şi “Ecaterina”, vinetele “Drăgaica”, pepenele “Dulce de Dabuleni”, dar şi roşiile “Buzău 1600” şi “Carisma”.
Citeşte şi Cât a ajuns hectarul agricol în România, la final de 2024. Zonele unde pământurile s-au scumpit cu 40% le-ar putea aduce o avere celor care au primit moșteniri
Dincolo de toate aceste soiuri, leguma din România care se cultivă de sute de ani într-un singur loc din ţară are mare succes printre agricultorii din străinătate. Cu un gust dulceag şi o textură fragedă, varza de Lăzarea este căutată din ce în ce mai des de cei din afară.
Lukacz Geza, fermierul care se ocupă de cultivarea ei, spune că soiul are peste 400 de ani vechime și este una dintre cele mai fragede și rezistente specii de varză de la noi din țară. Se cultivă, însă, doar în localitatea Lăzarea din județul Harghita, lucru care o face şi mai valoroasă. Soiul unicat înregistrat la OSIM nu necesită rotația culturilor şi se cultivă relativ uşor, spune agricultorul.
„Cultiv 10 hectare cu legume și 1.000 de metri pătrați spații protejate, pentru răsaduri și cultura ciclul doi cu castraveți și tomate. Răsadurile de varză de Lăzarea noi le producem. Ele nu pot fi cumpărate de nicăieri altundeva. Varza de Lăzarea se produce numai aici, avem 25 de hectare, este o parcelă lângă un pârâu și acolo de 300 de ani se cultivă varza.
Acolo este o altitudine de 760 de metri, aproape că e zonă muntoasă, cu o medie de 6 grade Celsius. Acolo e un teren argilos cu calcar, este un teren special. Varza de Lăzarea se poate cultiva în monocultură, asta însemană că sunt parcele pe care 100 de ani se cultivă numai varză”, a explicat Lukacs Geza, pentru Agrointel.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Drept urmare, a început să vândă cu sume frumoase seminţe străinilor care s-au arătat interesaţi de soiul special românesc.
După ce au dispărut ani de zile, multe dintre fructele şi legumele pe care le mâncam în copilărie din grădinile bunicilor au revenit în pieţele din România. Printre acestea se numără zmeura galbenă, corcoduşa gigant, pepenoaica, vânăta albă sau roşiile negre. Soiurile au fost conservate de către cercetătorii noii bănci de Resurse Genetice Vegetale.
„Dacă nu este păstrat, se poate deprecia și chiar poate pieri. Am strâns semințe de unde nu te-ai putea gândi de unde nu te-ai putea gândi. Și din gospodărie și din cimitir și la groapa de gunoi. Acestea au fost păstrate cu multă discreție la o mânăstire din Vrancea. Se pot păstra chiar și 1.000 de ani”, a explicat Costel Vînătoru, directorul Băncii de Resurse Genetice Vegetale.
Citeşte şi Minciuna „roșiile românești” din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte supermarketuri. Produsele vândute la preț de alimente bio vin dintr-o cu totul altă țară