O nouă lege impusă de Uniunea Europeană a intrat în vigoare de la 1 ianuarie 2025, ţara noastră fiind acum obligată să implementeze rapid această regulă. Este vorba despre colectarea separată a unui tip de deşeuri.
Odată cu PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență), România şi-a asumar constituirea a cel puţin 26 de instalaţii de reciclare a deşeurilor care vor putea fi folosite din iunie 2026, fondurile alocate pentru acest proiect fiind de 220 de milioane de euro.
Citeşte şi Bani mai mulți în sistemul SGR. O firmă importantă dublează prețul pentru recipientele reciclabile, dar pe o perioadă determinată de timp
Comisia Europeană a cerut implementarea colectării separate a textilelor şi în România, legislaţia intrând în vigoare în ţara noastră chiar de la 1 ianuarie. Astfel, statul este determinat să îşi asume responsabilitatea pe întreg ciclul al acestor produse: de la producţie, la gestionarea deşeurilor. Din păcate, această nouă regulă impusă de oficiali aduce scumpiri ale textilelor, cred specialiştii în domeniu.
„Colectarea separată de textile va fi obligatorie și în România. Acest fapt va ajuta autoritățile să monitorizeze mai bine ce se va întâmpla cu aceste textile odată ce vor fi colectate. Va fi, însă, nevoie de fonduri care să susțină costurile asociate structurilor de colectare, reutilizare și reciclare. Într-o economie circulară a textilelor, producătorii sunt cei care trebuie să contribuie la sprijinul infrastructurii.
Tocmai de aceea, Uniunea Europeană pregătește o serie de măsuri de tip REP (Extinsă a Producătorului). Aceste noi politici plasează responsabilitatea financiară către producători, ei trebuind plătească pentru fiecare produs textil nou pus în piață.
Mai mult, ei trebuie să se asigure că acele produse nu ajung să aibă un impact negativ asupra mediului când ies din uz. Aceste politici sunt necesare și binevenite, deoarece, fără ele, va fi imposibil de administrat volumele tot mai mari de textile post-consum”, a spus Mădălina Corciu, reprezentant al Organizației Humana People to People.
Pe de altă parte, românii vor putea duce hainele, lenjeriile, prosoapele uzate în centre speciale, mulţi plângându-se de-a lungul timpului de faptul că nu au această posibilitate. Un alt avantaj este crearea de locuri noi de muncă.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit Asociației Române pentru Reutilizare și Reciclare Textile, avem aproximativ 20 de companii din domeniul sortării și pregătirii textilelor pentru reutilizare și reciclare, număr nu cuprinde business-urile de retail care comercializează îmbrăcăminte pregătită deja pentru reutilizare.
Din păcate, studiile arată că industria modei a devenit unul dintre cei mai mari poluatori ai planetei, aruncându-se la gunoi 2.100 de haine pe secundă. În prezent, aproape 90% din fibrele textile provenite din haine și articole de îmbrăcăminte este ori incinerat, ori trimis la groapa de gunoi, motiv pentru care autorităţile din întreaga lume încearcă să găsească soluţii pentru a stopa acest fenomen periculos.
Citeşte şi Pericolul care pândește România! Tot mai multe companii autohtone se confruntă cu o criză de personal profundă și sunt nevoite să „importe” forță de muncă