Pe data de 19 decembrie 2024, Guvernul a aprobat un proiect de lege care prevede că agenții imobiliari trebuie să aplice măsuri sporite de cunoaștere a clienților, atât în cazul cumpărătorilor, cât și a vânzătorilor. În acest context, agenții imobiliari și-au exprimat îngrijorarea că noile reguli ar putea descuraja pe viitor tranzacțiile imobiliare.
Guvernul a aprobat recent un proiect legislativ care vine în completarea Legii nr. 129/2019 pentru prevenirea şi combaterea spălării banilor şi finanţării terorismului. Proiectul urmează să fie aprobat de Parlament în procedură de urgență.
Printre cele mai importante modificări incluse în acest proiect se numără cea care prevede că agenții imobiliari vor trebui să aplice măsuri sporite de cunoaștere a clientelei, atât pentru cumpărător, cât și pentru vânzător. Totuși, în document nu se precizează dacă sunt vizate toate tranzacțiile, sau doar anumite operațiuni.
Acest proiect legislativ a produs însă îngrijorarea agenților imobiliari, care au atras atenția că, în forma actuală, legea ar putea descuraja pe viitor tranzacțiile imobiliare.
“Eforturile legislative în direcția sporirii securității naționale, alături de cele pentru siguranța tuturor părților implicate într-o tranzacție imobiliară, sunt demersuri pe care PAIR le susține și le încurajează. Cu toate acestea, trebuie amintit faptul că întregul ecosistem imobiliar necesită o reglementare mai profundă și o structurare a unor instrumente cu adevărat funcționale”,
Agenții imobiliari reprezintă o verigă de legătură opțională între vânzător și cumpărător, spre deosebire de notari sau bănci și deși legislația românească le conferă autoritatea de a solicita informații legate de proveniența sumelor utilizate în cadrul tranzacției, acest demers nu stârnește decât suspiciune. Legea stabilește pragul de 10.000 de euro ca obligație de derulare prin bancă, ceea ce transferă responsabilitatea spre o autoritate cu instrumente complexe de trasabilitate. Majoritatea covârșitoare a tranzacțiilor imobiliare depășește limita de numerar”, a a declarat Cristina Pisaltu, Președinte al Patronatului Agenților Imobiliari din România (PAIR), pentru termene.ro.
(CITEȘTE ȘI: Topul select în care și-a făcut loc Bucureștiul. Investițiile imobiliare din capitala României sunt printre cele mai rentabile din Europa)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Măsurile suplimentare de cunoaștere a clientelei sunt definite de Oficiul Național de Prevenire și Combatere a Spălării Banilor în Ordinul 37/2021 și se referă la:
obținerea de informații suplimentare cu privire la împuternicit, beneficiarul real, sediul, ocupația, sursa de venit, volumul activelor, dar și alte informații disponibile din baze de date publice;
efectuarea de verificări suplimentare, cum ar fi căutări pe internet folosind surse independente și deschise;
obținerea unor documente justificative cu privire la natura relației de afaceri și a sursei fondurilor/activelor clientului etc.
Agenții imobiliari susțin că aceste cercetări aplicate în cazul tuturor tranzacțiilor pot trezi suspiciunea clienților în raport cu agențiile imobiliare.
„La nivel european, reglementările sunt diverse, iar măsurile de cunoaștere a clientelei (Customer Due Diligence – CDD) sunt aplicate diferit. Solicităm instrumente dedicate implementării noilor decizii, întrucât, în lipsa acestora, colectarea unor date suplimentare celor deja cerute (acte de identitate, acte constitutive ale companiilor) poate genera suspiciuni majore în rândul clienților noștri, proiectând astfel achiziția imobiliară într-o zonă gri, perspectivă de care agenții imobiliari, prin expertiza lor, încearcă de atâția ani să se îndepărteze”, a mai spus Cristina Pisaltu.
(NU RATA: În cât timp poți cumpăra un apartament în România. La nivel de Uniune Europeană țara noastră se situează pe unul dintre primele zece locuri)