În timp ce multe state europene încearcă să renunțe treptat la mașinile pe combustie, Norvegia a trecut deja la un alt nivel. Anul trecut, în această țară, vânzările de autovehicule electrice au depășit pragul de 90% din totalul mașinilor noi. Mai mult, Norvegia vrea ca în viitorul apropiat să renunțe definitv la toate mașinile pe benzină și motorină.
Anul trecut, Norvegia a devenit prima țară din lume în care vânzările de mașini electrice au depășit 90% din totalul autovehiculelor noi. Această țară scandinavă este totodată un exemplu global de succes în tranziția către transportul verde.
„Obiectivul nostru este să vedem că este întotdeauna o alegere bună și viabilă, să alegem zero emisii”, a declarat ministrul adjunct al transporturilor din Norvegia, Cecilie Knibe Kroglund.
Succesul mașinilor electrice se datorează în special politicilor fiscale pe termen lung. Mai exact, statul norvegian a eliminat TVA-ul și taxele de înmatriculare pentru autoturismele electrice, în timp ce proprietarii de mașini pe benzină și motorină au de plătit impozite tot mai mari. De asemenea, și alte stimulente, precum parcarea gratuită și taxele de drum reduse, au contribuit la accelerarea procesului de trecere la vehicule electrice.
În plus, Norvegia beneficiază de o infrastructură de încărcare extrem de dezvoltată, cu peste 27.000 de puncte publice, dar și de energie regenerabilă abundentă din hidrocentrale.
„Credem că este greșit să sfătuim un client care vine astăzi aici să cumpere o mașină ICE [motor cu ardere internă], pentru că viitorul este electric. Rază lungă, viteză mare de încărcare. Este greu să te întorci.”, a explicat Ulf Tore Hekneby, director executiv al unei reprezentanțe auto din Norvegia,
(CITEȘTE ȘI: Noua taxă care le dă fiori șoferilor din România. Autoritățile le-au pus gând rău celor ce dețin mai multe autoturisme: „Să-și pună mașinile în curte”)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit experților, și alte țări se pot inspira din modelul norvegian, însă implementarea unor politici similare trebuie adaptată specificului local. Totuși, după eliminarea facilitaților fiscale, piața europeană a automobilelor electrice a cunoscut o adevărată prăbușire. Astfel, anul trecut, vânzările de mașini electrice au scăzut cu 3% pe bătrânul continent.
Având acces la fonduri uriașe din exporturi de petrol și gaze, Norvegia își permite să susțină investiții mari în infrastructură și să compenseze pierderile din impozite.
Având în vedere că vânzările de mașini electrice din Norvegia continuă să crească, experții estimează că mai mult de jumătate din autovehiculele de pe drumurile din această țară vor fi electrice în câțiva ani.
„O treime din mașini sunt acum electrice și va trece de 50% în câțiva ani. Cred că guvernul acceptă că unele mașini noi pe benzină sau hibride vor mai fi pe piață, dar nu cunosc pe nimeni care să dorească să cumpere o mașină diesel în aceste zile”, a subliniat Kjell Werner Johansen de la Centrul Norvegian de Cercetare a Transporturilor.
(VEZI ȘI: S-a dat undă verde pentru drumul care ne va scăpa de coșmarul de pe Valea Prahovei. În cât timp va fi deschis circulației)