Românii se dau în vânt după preparate exotice cum e kebabul, țara noastră putându-se lăuda cu o poziție dominantă în lume la acest capitol. Suntem pe primul loc la numărul de comenzi la nivel global, însă asta nu ne ferește de surprize neplăcute, cum a fost cazul recent la un fast-food de pe Litoral.
Kebabul este mâncarea preferată a multor români. Aproape 70% dintre comenzile de anul trecut, din regiunea de Sud-Est a Europei, au fost făcute în țara noastră. Suntem pe primul loc la numărul de comenzi la nivel global, arată datele unei companii de livrări.
Doar anul trecut, românii au comandat aproape 4 milioane de kebaburi. Chiar și Ziua Femeii, 8 martie, a fost sărbătorită de mulți concetățeni cu acest răsfăț culinar. A fost ziua cu cele mai multe comenzi, arată datele companiei care operează în 23 de țări.
Kebabul este comandat de români în special seara. 35% dintre comenzi sunt făcute între orele 18 și 21. Vârful este ora 19. Totodată, vedem că și la prânz mulți români preferă să mănânce kebab. Anul trecut, 27% dintre comenzi au fost plasate între orele 12 și 15.
Anotimpul cu cele mai multe comenzi înregistrate este primăvara, iar luna cu cel mai mare apetit pentru kebab este ianuarie, mai arată compania menționată. În fruntea pasionaților acestui preparat de origine arabă sunt locuitorii din Bucureşti, Constanţa şi Timişoara.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Kebabul doner, motiv de dispută între două forțe ale lumii. Demersurile făcute până acum au întețit conflictul
Însă, pe Litoral, în cel mai pur stil românesc, oferta de sezon este una inedită. De exemplu, la Fast Food Oli din Năvodari, kebabul comandat de un client a venit „asezonat” cu un fir de păr, relatează Replicaonline. Potrivit publicației locale, se pare că nu este pentru prima oară când angajații unității dau dovadă de o neglijență sfidătoare la adresa siguranței consumatorului, ignorând regulile de igienă.
Există mai multe relatări că localul respectiv pune la vânzare produse necorespunzătoare, mai notează presa locală. Totuși, până în prezent, nu au existat sesizări în atenția instituțiilor abilitate în cazul acestui fast-food.
Potrivit legislației în vigoare, orice local care nu respectă normele de igienă riscă sancțiuni severe, cea mai drastică fiind închiderea activității. Instituțiile abilitate în astfel de cazuri sunt Direcția de Sănătate Publică, dar și Protecția Consumatorului. Comisarii Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) au închis, în toamna trecută, un celebru restaurant de profil din București, Divan, după mai multe plângeri din partea clienților.
CITEȘTE ȘI: Gândaci și mizerie la Socului Kebab. Patru shaormerii din București au fost închise de ANPC