În urma unei statistici, s-a descoperit judeţul din România în care apartamentele se vând ca pâinea caldă. Dacă Bucureştiul continuă să fie pe primul loc, regiunea care a ajuns pe locul doi este o surpriză chiar şi pentru experţii în domeniu.
Agenția Națională pentru Cadastru și Publicitate Imobiliară (ANCPI) a anunţat că în primele zece luni ale anului 2024 au fost înregistrate peste 136.000 de tranzacţii cu unități individuale, ceea ce înseamnă o creştere cu 9% faţă de anul trecut. De asemenea, în luna octombrie, a fost doborât un record: cele mai multe contracte semnate din februarie 2022 până acum.
Cu alte cuvinte, 2024 a fost un an extraordinar în imobiliare, tinerii cumpărându-şi locuinţe în număr foarte mare.
Citeşte şi Paradisul rezidențial din „buza” Bucureștiului va deveni casa bogaților României. Proiectul urmează să fie construit în viitorul apropiat
Dacă Bucureştiul a vândut 11% din totalul locuinţelor din ţară în primele zece luni ale anului (ceea ce se traduce în 41.000 de unităţi), judeţul din România în care apartamentele se dau ca pâinea caldă este Timiş. Aici, s-au înregistrat peste 8.500 de tranzacţii, devenind a doua cea mai mare piaţa imobiliară de la noi. Practic, locuitorii din această zonă au cumpărat cu 5% mai multe apartamente decât în 2023.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pe locul al treilea este judeţul Iaşi, unde contractele au crescut cu 60% faţă de anul trecut. Locul patru este ocupat de Cluj, unde s-au cumpărat cu 2% mai multe apartamente. Brasovul, însă, este în scădere. Dacă în 2023 era pe locul al doilea, după Capitală, lucrurile s-au schimbat complet în ultimele zece luni. Aici, au fost realizate doar 7.462 de tranzacții cu unități individuale.
Modificări însemnate au apărut şi în Dolj (+25%), Ilfov (+17%), Bacău, Constanța (+13%), Mureș (11%).
În ciuda faptului că Timiş este judeţul din România în care apartamentele se vând ca pâinea caldă, locuitorii din Timişoara se lasă greu convinşi de dezvoltatorii imobiliari. Aceştia se gândesc o perioadă lungă de timp după vizionare, spun specialiştii, încercând să îşi dea seama dacă li se potriveşte sau nu locuinţa.
“Semnele de stabilitate, în special scăderea indicelui inflaţiei şi stabilizarea dobânzilor, au dat un imbold cumpărătorilor, astfel încât nu doar că avem un interes major pentru piaţa rezidenţială, ci vorbim de o cerere foarte activă.
Timpul de căutare scade. în condiţiile unei oferte limitate, avem o presiune pe preţ. Totuşi, în continuare ne aflăm într-o perioadă propice pentru achiziţii. Atât în Bucureşti, cât şi în majoritatea centrelor urbane locuinţele rămân accesibile”, spune Daniel Crainic, director de marketing Imobiliare.ro.
Citeşte şi Ce nu ai voie să ţii în boxe sau subsolul blocurilor? Amenzile sunt de 3.000 de lei. Românii nu ţin cont de lege