Judeţul din România care te duce direct în trecut este mult prea puţin vizitat de turiştii din sudul ţării sau din străinătate. Asta în ciuda peisajelor de vis, a culturii şi a mâncării tradiţionale delicioase.
Este vorba despre Neamţ, numit ţinutul zimbrilor şi amintirilor din copilărie. Istoria locului are mii de ani, principalele atracţii fiind Piatra Neamţ, Cetatea Neamţului, casa memorială Ion Creanga din Humulesti, Cheile Bicazului, Parcul Naţional Vânători Neamţ, dar şi Vârful Toaca.
Citeşte şi Staţiunea de schi de care puţini români ştiu. Peisajul e de vis, preţurile sunt mult mai mici şi are şi pârtie de săniuş pentru copii
Aşadar, în ciuda a tot ce oferă, judeţul din România cunoscut de prea puţini turişti oferă celor care ajung aici linişte şi peisaje de vis. Pentru aventurieri, Vârful Toaca este locul perfect din Neamţ, alături de Cheile Bicazului, unde se pot face căţărări. Drumeţiile pe munte sunt celebre în regiune, astfel că iubitorii de natură şi trasee montane îşi pot ocupa cu succes timpul aici.
Piatra Neamţ este oraşul pe care orice român ar trebui să îl viziteze. Înconjurat de munţi, reşedinţa judeţului este un loc plin de cultură şi istorie. A devenit staţiune turistică în anul 2010, călătorii găsind în inima acesteia Curtea Domnească a lui Ștefan Cel Mare. Turnul Clopotniță, Biserica “Sfântul Ioan Domnesc”, pivnițele domnești și zidul de incintă sunt de neratat.
„Turnul Clopotniță sau turnul lui Ștefan cel Mare, care este simbolul orașului, a fost zidit în 1499 și are o înălțime de 20 de metri și a servit, în principal, ca și turn pentru străjeri. În partea superioară a turnului se găsesc patru clopote cu sonoritate unică, cel mai vechi dintre acestea datând chiar din secolul XVII”, spune Nina Merlușcă, manager asociație de promovare turistică, potrivit EuroNews.ro.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Tot în oraşul de munte din Neamţ se află şi un loc unic în Europa - Muzeul Cucuteni, care adăpostește cea mai veche cultură de pe Bătrânul Continent.
“Este o clădire monument istoric, construită acum aproape o sută de ani. La început a fost bancă, prima bancă privată locală din Piatră Neamț. Civilizația Cucuteni s-a remarcat în istorie, ei sunt ultima civilizație a Europei vechi”, a povestit muzeograful Mihai Tudosă.
Cei care ajung aici se pot plimba şi cu telegondola sau pot degusta cele mai bune preparate ale zonei la restaurantele tradiţionale din localitate.
Judeţul din România prea puţin vizitat ascunde şi o nestemată pentru iubitorii de munte: Vârful Toaca, pe care-l urci pe scări. Curajoşii ajung la 1904 metri înălţime, urcând nu mai puţin de 500 de scări.
„Vârful Toaca e o rezervație botanică. Sunt specii de plante acolo valoroase și accesul unui număr mare de turiști pe poteci duce, în timp, la degradarea potecilor, la eroziune și inclusiv la degradarea florei și a terenului acolo. Așa că scările, cumva, iau presiunea de pe potecile...potecile de pe vârful Toaca. Nu suficient, dar cu siguranță ajută”, a explicat Liviu Moscaliuc, biologul Parcului Național Ceahlău.
Un alt loc pe care trebuie să îl vezi în Neamţ este Parcul Naţional Vânători, numit şi “Ţinutul Zimbrilor”. Aici trăiesc 70 de exemplare, fiind singurul loc de pe continent unde masivele animale trăiesc atât în captivitate, cât şi în libertate.
“Suprafața țarcului este de 180 de hectare. În momentul de față sunt existente nouă exemplare de zimbri. În momentul de față sunt peste 70 de exemplare. Dar nu au fost atâția în libertate. Au fost în număr de 30 de exemplare. Restul s-au născut și au crescut în libertate. S-au acomodat foarte bine. Și-au mărit arealul”, spune Mihail Busuioc, responsabil cu tehnologia informației la Administrația Parcului Național Vânători Neamț.
Casa memoriala a lui Ion Creangă nu trebuie uitată, acesta fiind locul “Amintirilor din copilărie”. Te întorci imediat în timp în acest loc magic.
Citeşte şi Stațiunea care umilește Sinaia, Poiana Brașov sau Bran este la mai puțin de 200 de kilometri de București. Turiștii nu se înghesuie în această locație de vis