România bifează o nouă clasare negativă. Țara noastră este în rând cu lumea a treia, din punct de vedere al resurselor alocate educației în anul 2023. În ciuda faptului că alocarea bugetară a crescut semnificativ în ultimii ani, România ocupă un procent derizoriu acestui domeniu vital, fiind la același nivel cu țări din lumea a treia.
Țara noastră se plasează pe locul 123 din 171 în clasamentul global al fondurilor alocate educației. La nivelul Uniunii Europene, doar Irlanda alocă o sumă similară, potrivit Româniatv. Practic, continuăm să se numărăm printre statele cu cele mai mici cheltuieli pentru educație din lume, cu doar 3,3% din PIB alocat în acest sens la nivelul anului trecut.
În anul 2023, decidenții au alocat un procent infim, respectiv 8,1% din cheltuielile publice guvernamentale, domeniului educației. Ca atare, România ocupă locul 156 mondial, un nivel comparabil cu state din ultimul pluton al dezvoltării ca Trinidad, Sri Lanka, Uganda, Tonga și Pakistan.
În vârful clasamentului, Suedia (7,6%), Franța (5,4%) și Belgia (6,4%) alocă sume cu adevărat importante pentru sistemul educațional.
Astfel, la nivelul Uniunii Europene, cele mai mari cheltuieli pentru educație, ca procent din cheltuielile publice, au fost în Estonia (14,3%), Suedia (13,5%), Lituania, Letonia, Cipru și Malta (12,7%). Doar Irlanda a cheltuit un procent mai mic din PIB pentru educație decât România, cu 3%, la nivelul blocului comunitar.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Demonizarea națională a Ligiei Deca. Sute de mii de profesori cer demiterea șefei de la Educație “Ați fost singurul ministru care ne-a ignorant complet”
Totuși, anul acesta țara noastră a mai recuperat teren. În 2024, alocarea bugetară din PIB a însemnat 4,3% în România, fiind vorba de un record în ultimii 20 de ani. Doar Irlanda a cheltuit un procent mai mic din PIB pentru educație decât România, cu 3%, la nivelul blocului comunitar.
În urma Declarației Incheon, adoptată la Forumul Mondial al Educației din 2015, 160 de țări, inclusiv România, s-au angajat să aloce între 4% și 6% din PIB. Sau între 15% și 20% din cheltuielile publice pentru domeniul educației până în anul 2030.
Deși cota alocată educației din Produsul Intern Brut a crescut comparativ cu anii anteriori, România nu atinge obiectivul global stabilit de UNESCO și de Declarația Incheon. Comparativ, țările dezvoltate alocă procente sensibil mai mari. Luxemburg cheltuie aproape 6.000 de euro pe locuitor pentru educație, față de România, care alocă doar 858 de euro.
Anul acesta, ocupăm un loc mai bun la nivel global față de anul trecut. Astfel, țara noastră se plasează pe poziția 123 în topul global. Este la același nivel ca Tanzania și succedată de state precum Zambia, Anguilla, Palau, San Marino, Paraguay, Benin și Panama.
Guvernul de la București s-a angajat, prin Strategia națională pentru dezvoltare durabilă, să accelereze accesul la educație. O altă asumare a Executivului este creșterea numărului de tineri cu competențe profesionale specifice.
CITEȘTE ȘI: Clasamentul rușinos ocupat de România la capitolul educație. UNESCO ne plasează pe ultimele locuri din întreaga lume și arată cu degetul amenințător spre Guvernul țării