La scurt timp după ce CCR a anulat primul tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024, Călin Georgescu a anunțat că va face toate demersurile pentru a suspenda această decizie.În acest sens, candidatul independent a înaintat o cerere Curții Europene a Drepturilor Omului de la Strasbourg. În cursul zilei de marți, 21 ianuarie 2025, CEDO a respins însă cererea lui Georgescu, considerând că aceasta se află în afara domeniului de aplicare a articolului 39 din Regulamentul Curții.
În urmă cu câteva zile, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie (ICCJ) a respins recursul depus de Călin Georgescu în dosarul privind anularea primului tur al alegerilor prezidențiale din noiembrie 2024.
După acest eșec, speranțele candidatului independent se îndreptau către Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO), unde a depus o solicitare de suspendare a efectelor deciziei CCR din 6 decembrie 2024. În cadrul acestei solicitări, Georgescu a mai cerut CEDO să oblige statul român să reia procesul electoral, respectând rezultatele primului tur, adică o finală prezidențială între el și Elena Lasconi.
(CITEȘTE ȘI: Numele din buletin al „fenomenalei” Raisa, femeia aruncată din platou de Anca Alexandrescu. Cine se ascunde în spatele contului viral de pe Tik Tok)
Marți, 21 ianuarie 2025, prin intermediul unui comunicat de presă, Curtea Europeană a Drepturilor Omului de la Strasbourg (CEDO) a anunțat că, după un vot unanim, a respins cererea lui Călin Georgescu de suspendare a deciziei CCR. De asemenea, CEDO a motivat această decizie prin faptul că solicitările lui Georgescu sunt în afara domeniului de aplicare a articolului 39 din Regulamentul Curții (cel privind măsurile provizorii).
„Curtea Europeană a Drepturilor Omului a decis astăzi, reunindu-se în complet de Camera și în baza unui vot unanim, să nu indice nicio măsură provizorie în cauza Călin Georgescu c. România (cererea nr. 37327/24).
Cauza privește anularea de către Curtea Constituțională a României a alegerilor prezidențiale în care dl. Georgescu a fost candidat.
Dl. Georgescu ceruse adoptarea de măsuri provizorii, în particular ca decizia Curții Constituționale să fie suspendată si procesul electoral să fie reluat.
Curtea a respins cererea de măsuri provizorii ca fiind în afara domeniului de aplicare al articolului 39 din Regulamentul Curții (măsuri provizorii).
Măsurile provizorii prevăzute de articolul 39 din Regulamentul Curţii (Rules of Court) sunt decise în legătură cu proceduri în fata Curții, fără a influența orice decizie ulterioară privind admisibilitatea sau fondul cauzei. Curtea impune asemenea măsuri provizorii numai în cazuri excepționale, când reclamanții ar fi altfel expuși unui risc iminent de vătămare ireparabilă”, arată decizia CEDO.
Procesul deschis de Călin Georgescu împotriva României pentru anularea alegerilor prezidențiale va merge însă mai departe în fața instanței de la Strasbourg pe program normal.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
(NU RATA: Noul dușman al lui Călin Georgescu îl atacă din toate părțile. A candidat, fără succes, la Primăria Generală a Capitalei)