Cadourile primite de Sărbători nu sunt primite întotdeauna cu entuziasm, ca dovadă cozile pe care le fac românii în magazine. Imediat după Anul Nou, mulți concetățeni au dat năvală în centrele comerciale pentru a da produsele înapoi. În cele mai fericite cazuri, românii pot primi înapoi contravaloarea achiziției. În majoritatea situațiilor, produsele pot fi returnate în funcție de politica decisă de fiecare magazin în parte.
Imediat după Anul Nou, magazinele gem de lume. De această dată, nu în căutarea celor mai inspirate cadouri, ci din dorința de a scăpa de ele. „Se observă în această perioadă o creștere a ratei de retur”, admite Cristian Pelivan, Asociația Magazinelor Online.
Este vorba în special de haine primite de Crăciun, care nu sunt pe gustul lor sau nu li se potrivesc. Însă, un număr mare de retururi se înregistrează și în cazul decorațiunilor interioare sau al bijuteriilor. Trebuie știut că modul în care se derulează returul este diferit, magazinele implementând politici diferite. De reținut că perioada în care pot fi returnate aceste produse poate fi și de 60 de zile. Regulile diferă de la magazin la magazin, dar condiția esențială este să fie păstrat bonul achiziției.
Unul dintre motivele pentru care sunt returnate cadourile vestimentare primite de Crăciun sau de Anul Nou este mărimea nepotrivită. Alți clienți invocă motive estetice sau funcționale, practic faptul că nu s-au regăsit în articolul primit. „Nu era stilul meu”, recunoaște un client.
Potrivit lui Răzvan Pintilie, reprezentant al unui cunoscut magazin, retururile au succes fiindcă sunt facilitate de politica centrelor comerciale.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Mulți dintre clienți vin să returneze produsele primite cadou de Crăciun, din varii motive. Nu le place modelul, nu e buna mărimea, nu le place culoarea. Politica de returnare este una foarte accesibilă pentru ei”, a declarat acesta pentru StirileProTV.
Unele magazine acceptă doar să schimbe produsul sau să ofere un voucher cu valoarea acestuia, dar altele oferă inclusiv contravaloarea în bani.
„Au venit clienți după perioada de Sărbători, să își găsească o altă mărime sau au schimbat produsul dacă nu au găsit efectiv produsul respectiv”, afirmă Andreea Radu, reprezentanta unui magazin.
CITEȘTE ȘI: Ravagii pe OLX pentru aceste produse. 2024 a fost anul în care românii au realizat un top neobișnuit al căutărilor pe platforma de vânzări
Un val de returnări s-a creat și în Marea Britanie în această perioadă, arată datele unei companii de livrări. Astfel, pe 2 ianuarie s-au întors în magazine cu 6,8% mai multe articole, comparativ cu acceași zi a anului trecut. Valoarea însumată a acestora este de 1,51 miliarde de lire sterline.
În Statele Unite este notabil fenomenul returnărilor frauduloase. În 2024 au fost trimise înapoi produse în valoare de 685 de miliarde de dolari, adică peste 13% din totalul vânzărilor din retail, potrivit unui raport realizat de o companie de combatere a fraudelor în domeniu. Dintre acestea, peste 15% au fost considerate frauduloase. Mai concret, este vorba de clienții care au încercat să returneze produse folosite sau chiar articole furate.
CITEȘTE ȘI: Vânătoarea de Crăciun. Românii au făcut coadă în magazine, până noaptea târziu, pentru a prinde ofertele la jumătate de preț