Curtea Constituțională a confirmat recent o ilegalitate legată de PFA și SRL în România. Potrivit CCR, legea care se află în vigoare este neconstituţională ceea ce înseamnă, de fapt, că ar trebui să dispară imediat. Cei care lucrează în acest sistem sunt vizați direct de decizie.
O obiecție de neconstituționalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a fost subiectul unei ședințe ce a fost organizată recent a Curții Constituționale. După dezbatere, CCR a venit cu o decizie unanimă.
Verdict important pentru românii care își desfășoară activitatea profesională în sistem PFA. Cu unanimitate de voturi, Curtea Constituţională a admis obiecţia de neconstituţionalitate formulată de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie.
Astfel, CCR a constatat că Legea pentru completarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.44/2008 privind desfăşurarea activităţilor economice de către persoanele fizice autorizate, întreprinderile individuale şi întreprinderile familiale, care prevede că PFA -urile se pot transforma în SRL -uri, este, în ansamblul său, neconstituțională.
Te-ar putea interesa și: Decizie-șoc din partea CCR! Zeci de firme își vor primi înapoi banii de la stat, după ce au fost taxate în plus
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Magistrații au reținut că intenţia legiuitorului de a reglementa un drept de opţiune al persoanelor fizice autorizate, al întreprinderilor individuale şi al celor familiale, pentru modificarea formei de organizare în societate, în una dintre formele prevăzute de Legea societăţilor nr.31/1990, nu are însă reglementarea, în concret, a unei proceduri legale care să permită realizarea efectivă a acestei modificări, ținându-se cont de regimul juridic diferit al societăţilor reglementat prin Legea nr.31/1990.
„Curtea a constatat că simpla exercitare a unui drept de opţiune recunoscut la nivel legal unor entităţi fără personalitate juridică, chiar însoţită de depunerea unor înscrisuri, nu este suficientă şi nu poate conduce în mod automat şi integral la asimilarea regimului juridic al entităţilor economice fără personalitate juridică, reglementate de Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr.44/2008, cu regimul juridic al societăţilor cu personalitate juridică, reglementate de Legea nr.31/1990, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, şi nici nu determină aplicarea corespunzătoare a procedurii prevăzute de Legea nr.31/1990 în cazul schimbării formei societăţilor”, arată CCR într-un comunicat.
Te-ar putea interesa și: Salariile colosale ale judecătorilor de la CCR. După ce ies la pensie, veniturile lor lunare rămân la cel mai înalt nivel
Mai mult, potrivit Curții, legea vizată creează sub unele aspecte, premisele unei aplicări neunitare a normelor legale instituite, în contextul în care nu se stabilesc în mod expres şi neechivoc procedura de transformare, condiţiile de fond şi formă necesare pentru a opera transformarea unei entităţi fără personalitate juridică în societate.
În unele cazuri, se ajunge la imposibilitatea aplicării efective a legii criticate, situație generată de modul defectuos, imprecis şi incomplet de redactare a normelor acesteia, de natură a contraveni dispoziţiilor constituţionale referitoare la principiul legalităţii, în componenta sa referitoare la calitatea legii.