În ultimii ani, verdețurile, legumele și fructele au ajuns la prețuri care le transformă în adevărate trufandale. Însă, în 2025, producătorii ne asigură că anumite alimente care ne fac mesele mai gustoase vor ajunge mai repede şi mai ieftin pe mesele românilor.
Iarna cu temperaturi neobișnuit de calde ne va aduce verdeţurile de primăvară mai repede pe mese. Nu în ultimul rând, la preţuri mai mici.
Salata verde, ceapa, usturoiul sau spanacul vor ajunge pe tarabe în doar două săptămâni şi vor costa mai puţin decât ne-am obișnuit. Producătorii explică prin faptul că nu au mai fost nevoiți să încălzească serele, fiind ajutați de soarele de peste zi. La miezul zilei, în solarii, temperaturile trec și de 25 de grade chiar dacă suntem în luna lui Gerar.
Ziua, plantele se bucură din plin de soarele neobișnuit de generos pentru sezonul de iarnă. În sere, la prânz, temperaturile trec de 25 de grade. Legumele sunt protejate doar noaptea cu ajutorul unor folii speciale.
Înre-un astfel de solar au fost plantate la începutul lunii noiembrie peste 4.000 de fire de salată verde. Acestea sunt așteptate să ajungă pe tarabele din piaţă în doar două săptămâni.
„Nu mai avem nevoie să încălzim solariile. Ne ajută numai agrilul şi folia termică pe timpul nopţii. Noi o să menţinem preţurile de anul trecut. Nu o să mai scumpim pentru că nu o să mai investim bani în căldură", a declarat legumicultorul Laurenţiu Mălăescu pentru Observatornews.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Minciuna „roșiile românești” din Lidl, Kaufland, Carrefour și alte supermarketuri. Produsele vândute la preț de alimente bio vin dintr-o cu totul altă țară
Alte solarii cultivă multă ceapă verde sau usturoi. Pentru a le asigura creșterea astfel încât să fie gata de vânzare din luna februarie, legumicultorii trebuie să le protejeze cât mai bine de soarele puternic.
„Pe timpul zilei deschidem solarile, că e căldura foarte mare, e şocul ăsta de câteva ore, şi le desfacem să se aerisească să nu fie foarte cald", explică legumicultorul Cornel Drăgulescu pentru sursa citată.
„Până la momentul de faţă nu sunt probleme, pentru că temperaturile nocturne sunt în limite normale. Economii importante au făcut legumicultorii, pentru că nu a mai necesitat un consum ridicat pentru încălzirea spaţilor unde au culturile înfinţate", asigură Valentin Priporeanu, directorul Direcţiei de Agricultură Gorj.
În mod previzibil, toate acestea se vor reflecta şi în preţurile de la tarabe. Astfel, o legătură de ceapă sau usturoi va costa între 1 leu și 1, 50 lei. O salată verde va fi 2,5 lei. După ce vor culege trufandalele de primăvară, în solarii legumicultorii pregătesc terenul pentru răsadurile de legume.
CITEȘTE ȘI: Alimentele care se scumpesc, începând din luna ianuarie. Un expert în economie vine cu o previziune sumbră: „Efectul va fi foarte complicat pentru o bună parte a populației”