La cinci ani de la declanșarea pandemiei de Covid-19, China se confruntă din nou cu o problemă de sănătate publică. De această dată este vorba despre virusului HMPV, care se răspândește deja cu rapiditate în mai multe zone ale țării. Metapneumovirusul uman (HMPV) provoacă simptome asemănătoare gripei și poate prezenta, de asemenea, unele similare cu Covid-19.
Metapneumovirusul uman (HMPV) se răspândește deja cu rapiditate în mai multe zone din China, stârnind îngrijorări cu privire la o nouă criză de sănătate după pandemia de Covid-19. În plus, rapoartele și postările de pe rețelele sociale arată spitale extrem de aglomerate, multe dintre acestea fiind deja depășite de situație. De asemenea, unii utilizatori susțin că mai mulți viruși, precum HMPV, gripa A sau Covid-19 dau mari bătăi de cap sistemului medical din această țară. Există chiar și zvonuri potrivit cărora China ar fi declarat stare de urgență, deși acest lucru nu a fost confirmat momentan în mod oficial.
„China se confruntă cu o creștere a numărului de virusuri multiple, inclusiv gripa A, HMPV, Mycoplasma pneumoniae și Covid-19, care copleșesc spitalele și crematoriile. Spitalele pentru copii sunt afectate în special de creșterea cazurilor de pneumonie și de „plămâni albi", se arată într-o postare de pe rețeaua X.
Metapneumovirusul uman (HMPV) a fost descoperit în anul 2001 și provoacă simptome asemănătoare gripei, putând duce însă la probleme respiratorii severe. Virusul afectează persoane din toate grupele de vârstă, cei mai vulnerabilii fiind însă copiii mici, vârstnicii și cei cu sisteme imunitare compromise.
(NU RATA: O nouă epidemie amenință Europa! Virusul care bate la porțile bătrânului continent le dă fiori medicilor din România: „Este o boală care te mutilează pe viață”)
Virusul HMPV se răspândește în moduri similare altor viruși respiratori, și anume: prin secreții de la tuse și strănut, prin contact personal apropiat, cum ar fi strângerea mâinii sau simpla atingere, prin atingerea suprafețelor contaminate și apoi atingerea gurii, a nasului sau a ochilor.
Printre simptomele cele mai frecvente sunt tusea, febra, congestia nazală și dificultățile de respirație. În cazurile grave, virusul poate duce la complicații precum bronșită sau pneumonie. Perioada de incubație pentru HMPV este de obicei între trei și șase zile, cu simptome care durează pentru durate diferite, în funcție de severitatea infecției.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În cursul săptămânii trecute, Autoritatea chineză pentru controlul bolilor a declarat că experimentează un sistem de monitorizare pentru o pneumonie de origine necunoscută, cu cazuri de boli respiratorii estimate să crească în timpul iernii.
Potrivit postului de stat CCTV, Administrația Națională pentru Controlul și Prevenirea Bolilor va stabili o procedură pentru ca laboratoarele să raporteze cazurile, iar agențiile de control și prevenire a bolilor să le verifice și să le gestioneze.
(CITEȘTE ȘI: Pericolul nebănuit din medicamentele banale. Avertismentul specialiștilor produce îngrijorare în rândul românilor: „Sunt niște lucruri care erodează, ca apa pe pietre”)