În urmă cu aproape doi ani, Universitatea București, în parteneriat cu Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină, GeoEcoMar, Agenția de Protecție a Mediului Tulcea, Asociația Ibida şi Asociația GeoD pentru promovarea geodiversităţi au început pregătirea demersurilor în vederea obținerii statutului de Geoparc Internațional UNESCO pentru regiunea din Nord-Estul Dobrogei, care cuprinde 28 de localități și se întinde o suprafață de 2.528 de kilometri pătrați din județul Tulcea. Totuși, procesul este încă în stadiu incipient, principala problemă fiind aspectul financiar.
O regiune din Nord-Estul Dobrogei, ce cuprinde 28 de localități și se întinde pe o suprafață de 2.528 de kilometri pătrați din județul Tulcea ar putea deveni geoparc cu statut internațional UNESCO, alături de Țara Hațegului și Ținutul Buzăului. Această zonă este unică în Europa, oferind informații despre cum era viața în urmă cu 240 de milioane de ani, atunci când pe locul actualelor dealuri din Dobrogea era un bazin marin. Această regiune a fost denumită de către cercetători Dobrogea Chimerică. În prezent există 213 Geoparcuri Internaţionale UNESCO în 48 de ţări din lume.
Universitatea București, împreună cu alți patru parteneri au demarat procesul de preaderare la statutul UNESCO în urmă cu aproape doi ani. De atunci, inițiatorii proiectului au înființat o asociație cu sediul la Tulcea și au avut mai multe întâlniri cu reprezentanții Consiliului și primăriilor din regiune. În următoarea perioadă se dorește stabilirea granițelor regiunii ce va face parte din geoparc.
(VEZI ȘI: Orașul-fantomă al României, renăscut ca pasărea Phoenix din propria-i cenușă. A devenit foarte căutat și oamenii își construiesc locuințe aici)
Potrivit inițiatorilor proiectului, anul trecut au fost implementate două proiecte pentru geoparcul Dobrogea Chimera, și anume: realizarea potecii tematice „Comorile de la Agighiol” şi amenajarea primului punct de informare pentru geoparc, în comuna Valea Nucarilor.
Regiunea din Nord-Estul Dobrogei, care ar putea deveni geoparc, include un lanț de munţi chimerici a căror vechime este mai mare decât a Carpaților, aceștia fiind formați în intervalul Triasic superior – Jurasic, adică în urmă cu 240-150 milioane de ani.
Reprezentanții proiectului susțin că procesul de atestare a zonei Geoparc UNESCO este în stadiu incipient, iar cea mai mare problemă este reprezentată de aspectul financiar.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Condiția necesară pentru declararea unui geoparc UNESCO este să dovedim ca avem stabilit teritoriul, patrimoniu geologic de importanță internațională, echipa de management salariată și fonduri pentru cel puțin 4 ani. Patrimoniu avem și îi putem dovedi importanța internațională, teritoriul sperăm să-l definitivam anul asta, dar marea problema sunt fondurile, și trebuie sa găsim soluții pentru a le asigura. E lucrul cel mai greu”, a declarat pentru Dobrogea Live Dr. Antoneta Seghedi, cercetător științific GeoEcoMar, implicat în proiect.
(NU RATA: Paradisul din inima Munților Apuseni atrage turiștii ca un magnet. Pârtiile de schi sunt arhipline în timpul sezonului rece)