Grupele de muncă în care românii au activat au un rol important în calculul final al pensiilor. Acestea au fost recalculate pe baza unei noi formule la 1 septembrie 2024, iar pentru mulți pensionari, majorările au fost mai mici decât s-ar fi așteptat. Prin urmare, aceștia au ales calea instanței pentru a le fi soluționată dilema.
Sumele de bani adăugate la pensii variază mult, recalcularea aducând creșteri între 1 - 500 de lei pentru aproximativ 2 milioane de pensii. Alte 2 milioane de români seniori au beneficiat de creșteri de peste 500 de lei.
Însă, există situații în care pensionarii nu au primit majorări sau au primit ceva ridicol de puțin, potrivit Newsweek. Motivul este formula de calcul, care acordă puncte bonus doar celor care au muncit o perioadă mai lungă. În cazul celor care au muncit între 15 - 25 de ani în grupe de muncă, nu se acordă puncte bonus. Cei care au muncit între 25 - 35 de ani primesc maximum 2,5 puncte bonus.
Noua lege a pensiilor utilizează următoarea formulă de calcul:
Valoarea punctului de referință (VPR) este 81 de lei. Punctele se împart în 3 categorii: puncte de contribuție, puncte de stabilitate și puncte pentru perioadele asimilate.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Punctele de necontributivitate sunt acordate pentru perioadele în care nu s-a contribuit efectiv la sistemul de pensii, dar se consideră perioade de muncă. Exemple: anii petrecuți în armată, șomaj sau facultate / masterat, creștere copil (care adaugă 0,25 puncte pentru fiecare an).
Punctele de stabilitate se acordă pentru perioadele în care o persoană a muncit în intervale de timp definite astfel:
0,50 puncte pe an pentru perioada de 26-30 de ani;
0,75 puncte pe an pentru perioada de 31-35 de ani;
1 punct pe an pentru cei care au muncit mai mult de 35 de ani.
CITEȘTE ȘI: Bugetul public, la un pas de colaps din cauza presiunii puse de sistemul de pensii. Statul colectează 120 de miliarde de lei, dar trebuie să plătească beneficii de 170 de miliarde de lei pe an
Pentru românii care au muncit în grupele de muncă, legea prevede o majorare a punctajului, aplicată pe perioada lucrată în condiții speciale sau deosebite:
Studiu de caz:
Iată cazul unei persoane care a lucrat 10 ani în grupa a II-a de muncă. În acest caz, majorarea este de 25%. Fiecare an lucrat în grupa a II-a adaugă 0,25 puncte medii anuale. Astfel, pentru 10 ani lucrați în grupa a II-a, această persoană va primi:
Aceste puncte se multiplică cu valoarea punctului de referință (81 de lei):2,5 puncte x 81 lei = 202,5 lei în plus la pensie.
În schimb, cineva care a muncit 10 ani în grupa I de muncă are o majorare de 50%. Fiecare an lucrați în grupa I adaugă 0,5 puncte medii anuale. Astfel, pentru acești 10 ani, se va adăuga:
Și aceste puncte se multiplică cu valoarea punctului de referință: 5 puncte x 81 lei = 405 lei în plus la pensie.
Calculul pensiei în cazul celor care au muncit în grupe de muncă sau în condiții speciale depinde direct de perioada efectivă lucrată, precum și de tipul de grupă de muncă în care au fost încadrați. Majorările pot varia, dar, în genere, sumele suplimentare la pensie nu sunt atât de mari cum speră pensionarii, în special din cauza noii formule de calcul. De exemplu, 10 ani lucrați în grupa a II-a vor adăuga în jur de 200 de lei, iar în grupa I, aproximativ 400 de lei.
CITEȘTE ȘI: Pensiile din 2025 în pericol? Fondul Monetar Internațional a tras un semnal de alarmă serios după ce a publicat raportul World Economic Outlook