ANAF vrea să le declare „război” românilor care fug de inspectorii lor. Zilele acestea, a fost publicat un proiect de lege care ar urma căruia i-ar pedepsi cu până la 6 ani de închisoare. Prin această metodă, consideră că vor reuși să-i determine să nu mai fenteze Fiscul.
Cazurile în care operatorii economici închid, brusc, prăvălia când vin controlorii sunt destul de frecvente la noi în țară. Sunt și multe cazuri în care le sunt solicitate documente fiscale, dar refuză să le prezinte. Experiența le-a arătat inspectorilor că nu pot să se bazeze pe bunăvoință, așa că iau măsuri drastice, inclusiv schimbarea legii.
„Din experiența controalelor a rezultat că, în nenumărate situații, contribuabilul nu dă curs solicitării inspectorilor antifraudă de a prezenta documente în vederea efectuării/continuării verificărilor, solicitare formulată prin intermediul formularului ”Invitație”, cu consecința elaborării de acte de sesizare a organelor de urmărire penală în temeiul art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru prevenirea şi combaterea evaziunii fiscale, cu modificările și completările ulterioare (Legea nr. 241/2005)”, se arată în referatul de aprobare al proiectului de ordin emis de ANAF.
CITEȘTE ȘI: ANAF a luat în vizor salariile românilor. Ce se va întâmpla cu angajații care au cont bancar
În primă fază, contribuabilii vor primi o invitație, apoi o somație, conform proiectului. Anterior, Fiscul trimitea invitație prin care solicita prezentarea la ANAF cu documentele care să permită controalele.
Dacă proiectul se va transforma în lege, cei care primesc somația vor avea 15 zile la dispoziție să se prezinte la cel mai apropiat sediu cu actele. În cazul în care nu vor dori, nici de această dată, să colaboreze, va începe urmărirea penală, care poate fi finalizată cu închisoare.
„La nivelul DGAF există soluții de clasare comunicate de organul de urmărire penală motivate de faptul că nu s-a uzitat și comunicat contribuabililor în cauză documentul intitulat ”Somație”, nefiind astfel întrunite elementele constitutive ale infracțiunii prevăzute la art. 4 din Legea nr. 241/2005 pentru acest considerent.
Ori de câte ori organul fiscal trebuie să stabilească un termen pentru exercitarea unui drept sau îndeplinirea unei obligații de către contribuabil/plătitor, acesta trebuie să fie rezonabil, pentru a da posibilitatea contribuabilului/plătitorului să își exercite dreptul sau să își îndeplinească obligația. Termenul poate fi prelungit, pentru motive justificate, cu acordul conducătorului organului fiscal”, se arată în documentul citat.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
CITEȘTE ȘI: Noua înșelătorie care-i lasă pe români fără bani. Escrocii se folosesc de numele ANAF pentru a-și păcăli victimele