Și oamenii pot crea minuni, realizări monumentale ce nu doar impresionează prin complexitate și grandoare, dar ce pot face și diferența dintre supraviețuire și moarte. Giganticele tuneluri de inundații săpate sub unul dintre marile orașe ale lumii au fost create tocmai pentru a proteja zeci de mii de vieți.
Puțini știu că la marginea orașului Tokyo - unul dintre cele mai mari centre urbane de pe planetă - a fost construit un imens sistem de drenare a apei pentru diferitele râuri care traversează teritoriul metropolei.
Proiectul, numit „G-Cans” sau „shutoken gaikaku hosuiro”, care în japoneză înseamnă „tunelul antiinundație al zonei metropolitane exterioare” a început în 1993. A fost pus în funcțiune după 13 ani de lucrări, în 2006.
Te-ar putea interesa și: Depozitul ascuns în munți care poate salva nu doar România ci și lumea. Unde a fost construit și ce se află în interiorul mastodontului
Construite între Showa din Tokyo și Kasukabe din prefectura Saitama, la nord de capitală, aceste tuneluri se întind pe 6,4 kilometri, la o adâncime de 50 de metri de la suprafața pământului.
Sistemul a fost creat pentru a combate o problemă cu care Tokyo se confrunta dintotdeauna, capitala Japoniei fiind vulnerabilă la revărsarea râurilor sale în timpul sezonului de ploi torențiale și taifunuri.
În perioadele cu ploi abundente, tunelurile deviază apele revărsate ale râurilor Kuramatsu, Arakawa sau Nagakawa, pentru a le trimite înapoi în râul Edo, care se varsă apoi în Golful Tokyo.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
G-Cans, considerat cel mai mare sistem de deviere a apei din lume, este format din:
cinci silozuri de reținere din beton, care au 62 de metri înălțime și 32 de metri în diametru.
6,4 kilometri de tuneluri, cu diametrul de 10,6 metri, care leagă silozurile de rezervorul de apă atunci când capacitatea acestora este depășită.
un rezervor imens de apă de 25,4 metri înălțime, 177 metri lungime și 78 metri lățime. Este supranumit „templul subteran” din cauza celor 59 de stâlpi masivi care amintesc de colonadele unui templu grecesc.
78 de turbine cu o putere de 10 MW fiecare pompând 200 de tone de apă pe secundă în râul Edo.
Impresionantele tuneluri pot fi vizitate în perioadele „uscate” ale anului, când G-Cans nu este pus în funcțiune.
Sistemul a apărut în numeroase producții cinematografice, poate cea mai cunoscută fiind pelicula Hunger Games: Mockingjay (Partea 2).
Te-ar putea interesa și: Buncărul secret coordonat de o româncă, în Israel. Sute de vieți pot fi salvate acolo