Donald Trump a depus, luni, jurământul pentru instalarea în funcția de preşedinte al Statelor Unite, dar a omis un gest important în cadrul ceremonialului. Mai precis, liderul reales la Casa Albă a omis să-și pună mâna stângă pe cele două Biblii pe care soţia sa, Melania Trump, le ţinea în mână, în imediata lui apropiere. Gestul său a stârnit controverse în America.
Președintele a omis să pună mâna stângă pe Biblie în timpul ceremoniei de depunere a jurământului. Bineînțeles, umlți americani s-au întrebat dacă jurământul a fost făcut corespunzător.
Gestul lui Trump a stârnit vii controverse în mediul online. Constituția SUA lămurește această dilemă, specialiștii pronunțându-se dacă omisiunea afectează sau nu validarea în funcție a republicanului.
Gestul președintelui a generat controverse în spațiul public de peste Ocean, iar experții au invocat posibilele efecte asupra validării sale.
„Fără a pune mâna pe Biblie, asta înseamnă că nu este președinte?” a întrebat strategul democrat Adam Parkhomenko pe BlueSky.
Totuși, obiectul pe care un viitor președinte îl folosește pentru a depune jurământul, fie că este vorba despre o Biblie sau un document istoric, nu contează în procesul de asumare a puterii, a explicat Jeremi Suri, profesor de istorie la Universitatea din Texas și expert în teme prezidențiale.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„În Constituţie nu se menţionează nicăieri că preşedintele ar trebui să facă o legătură între acest jurământ şi Dumnezeu în vreun mod”, a subliniat Suri.
CITEȘTE ȘI: Donald Trump a retras Statele Unite ale Americii din OMS. Cum motivează noul preşedinte decizia controversată?
Jeremi Suri a menționat că Constituția oferă unui viitor președinte opțiunea de a depune jurământul sau de a face pur și simplu o afirmație. În opinia expertului, părinții fondatori ai Statelor Unite „au lăsat deschisă posibilitatea pentru cel care este ateu”.
În Constituție se stipulează clar că senatorii și reprezentanții, precum și membrii mai multor legislaturi de stat și toți ofițerii executivi și judiciari, vor fi obligați prin jurământ sau afirmație să susțină această Constituție. Însă nici un test religios nu va fi vreodată cerut.
Articolul 2 menționază, de asemenea, că viitorul preşedinte „va depune următorul jurământ sau afirmaţie: Jur (sau afirm) în mod solemn că voi executa cu fidelitate Oficiul de Preşedinte al Statelor Unite şi voi păstra, proteja şi apăra, în măsura posibilităţilor mele, Constituţia Statelor Unite”, potrivit wral.com.
CITEȘTE ȘI: Învestirea lui Donald Trump, fenomenul care a cucerit planeta. Victor Ponta: Impresia generală este că totul pornește de la zero VIDEO