Un nou studiu realizat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) scoate la iveală detalii neștiute referitoare la pericolul la care se expun oamenii care petrec multe ore pe scaun sau în pat. Potrivit specialiștilor, sedentarismul excesiv provocă afecțiuni foarte grave ale sistemului cardio-vascular, fiind totodată principalul inamic al sănătății.
Un studiu recent, care a fost prezentat la Sesiunea Științifică a Asociației Americane de Cardiologie, arată că sedentarismul excesiv poate provoca decesul. În cadrul studiului, care a durat nu mai puțin de 8 ani, au fost analizate 90.000 de persoane cu vârsta medie de 62 de ani. Toți participanții au fost dotați cu accelerometru triaxial, capabil să le contorizeze mișcările făcute. Rezultatele obține au scos la iveală faptul că lipsa de mișcare provoacă probleme grave cardio-vasculare, de la fibrilație atrială și până la insuficiență cardiacă și atac de cord.
Potrivit studiului, cei care petrec mai mult de 10,6 ore pe zi stând pe scaun prezintă un risc mare de deces în urma unor afecțiuni cardio-vasculare, infarctul miocardic fiind cel mai des întâlnit în astfel de cazuri. De remarcat faptul că în cele 10,6 ore de inactivitate nu au fost incluse și orele de somn.
„Pentru toate aceste probleme cardio-vasculare există un punct maxim de risc la 10.6 ore de inactivitate. Asta înseamnă că trebuie să evităm pe cât posibil sedentarismul. Acesta este unul dintre factorii principali pentru atac de cord și alte probleme cardio-vasculare”, a declarat Shaan Khurshid, medic electrofiziologist la Massachusetts General Hospital pentru Medical News Today.
(NU RATA: Româncele din Generația Z preferă acest gen de cadouri de Crăciun. Vremea banalelor daruri oferite în preajma sărbătorilor a apus definitiv)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În ciuda faptului că la prima vedere pare imposibil să petrecem atât de mult timp pe scaun, realitatea demonstrează că lucrurile stau chiar și mai rău. Mai exact, majoritatea oamenilor din țările dezvoltate stau cel puțin 10 ore în poziția de șezut, deoarece folosesc autoturismul pentru deplasare, în timp ce la birou sau acasă stau tot pe scaun sau pe pat. În aceste condiții, deplasarea pe jos, pe distanțe mari, a devenit o raritate în societatea actuală.
„Majoritatea oamenilor, petrec cea mai mare parte a zilei, în poziție șezut”, a mai spus medicul Shaan Khurshid.
Potrivit specialiștilor implicați în acest studiu, efectele negative ale sedentarismului sunt ireversibile. Orele de stat pe scaun sau în pat nu pot fi recuperate prin exerciții fizice făcute de două sau trei ori pe săptămână. Așadar, cele 150 de minute săptămânale, obligatorii pentru menținerea sănătății, nu acoperă zecile de ore de stat, din același interval.
„În cazul atacului de cord sau a mortalității cardiovasculare, riscul a rămas crescut și la cei care fac sport ocazional, dar în rest duc o viață sedentară”, a adăugat medicul american.
(CITEȘTE ȘI: Fenomenul care este tot mai des întâlnit în România. Sociologii explică motivele din spatele acestei tendințe îngrijorătoare)