Germania a luat foc, după atacul terorist de vineri, de la târgul de Crăciun din orașul Magdeburg. Protestatarii furioși de extremă dreapta au invadat străzile, cerând măsuri extreme contra imigranților, precum deportări în masă. După atacul terorist de la Magdeburg, extremiștii au organizat ample demonstrații, făcând apeluri la expulzarea migranților.
La Magdeburg, orașul unde a avut loc sângerosul atentat de vineri, aproximativ 700 de manifestanți de extremă dreapta au ieșit în stradă, relatează Euronews.
Aceștia au scandat lozinci extrem de dure, cerând chiar expulzarea străinilor. Furia extremiștilor este cauzată de atacul brutal comis de un medic saudit pe 20 decembrie, soldat cu 5 victime (printre care și un copil de 9 ani) și peste 200 de răniți.
Manifestanții, descriși de tabloidul german Bild drept extremiști de dreapta și huligani, au mărșăluit prin Magdeburg scandând lozinci ca: „Oricine nu iubește Germania ar trebui să plece din Germania” și „Trebuie să ne luăm înapoi orașele, satele și patria”. Unii dintre demonstranți au purtat măști și s-au manifestat agresiv, cauzând ciocniri cu forțele de poliție.
Medicul saudit Taleb al-Abdulmohsen (50 ani) este acuzat că a lovit cu SUV-ul său o piață de Crăciun foarte aglomerată din orașul Magdeburg, vineri seara. Au fost ucise patru femei (cu vârste între 45 și 75 de ani) și André Gleißner (9 ani).
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Atacatorul a scris anterior, pe platforma X, că își dorea ca fosta cancelară Angela Merkel să fie închisă pe viață sau executată. În 2015, Merkel a decis o politică de „uși deschise”, ceea ce a permis ca peste un milion de solicitanți de azil să treacă frontiera în Germania. Autoritățile germane au legat atacul de nemulțumirile musulmanului față de politica de imigrație a Germaniei.
La prostest au fost identificați membri ai grupurilor neonaziste foarte turbulente, cunoscute în trecut pentru atacuri violente asupra unor trenuri. Printre aceștia s-au aflat și membri ai unor grupuri radicalizate, cum ar fi Neonazi Kiez din Dortmund.
CITEȘTE ȘI: Pensionara Angela Merkel a dat lovitura. Fostul cancelar german își va umple conturile în perioada următoare. Cât costă „amintirile” politicianului
Anterior, Al-Abdulmohsen, cunoscut pentru pozițiile sale anti-islam și anti-migrație, a scris public criticând „islamizarea” Europei.
Imediat după atacul criminal, rețelele de socializare au distribuit imagini cu manifestanți mascați cerând deportări și răzbunare. „Cine nu iubește Germania, să plece din Germania” sau „Trebuie să ne recucerim orașele” se numără printre lozincile scandate. Lideri ai grupărilor neonaziste, precum Thorsten Heise, au fost văzuți îndemnând la acțiuni violente.
Autoritățile germane sunt tinta unor critici vehemente, în special din partea extremiștilor de dreapta. Guvernul este acuzat că a ignorat avertismentele legate de pericolul al-Abdulmohsen. Anterior, poliția germană efectuase o evaluare a riscurilor, concluzionând că suspectul nu prezenta „un pericol specific”.
CITEȘTE ȘI: Șocul psihologic resimțit în Europa după tragedia de la târgul de Crăciun din Germania. Oamenii de pe bătrânul continent se tem de repetarea evenimentului