Un nou tip de înșelătorie cunoscută sub numele de „Abonamentul” face ravagii în România. Tot mai multe persoane cad în plasa escrocilor, devenind victime ale căror bani și date personale sunt furate. Află în ce constă acest tip de escrocherie și cum să te poți feri de ea.
Infractorii continuă să dezvolte noi tehnici prin care să fure bani și informații personale de la români, cea mai nouă înșelătorie fiind „abonamentul”. Aceasta reușește să câștige rapid teren atât la noi în țară, cât și în alte țări europene, păcălind victimele cu oferte tentante și practici foarte bine gândite. Escrocii vizează persoanele care sunt abonate la diferite companii de telefonie mobilă, utilizând ulterior diverse metode prin care să obțină date personale și financiare.
Totul începe cu un apel telefonic care inițial pare a fi unul legitim. Persoana de la capătul celălalt se recomandă a fi angajat al unui cunoscut operator de telefonie care oferă diverse reduceri sau telefoane noi într-un sistem avantajos. „Ofertele” sunt prezentate ca fiind autentice, folosind informații reale despre actualele promoții ale companiilor din domeniu, lucru care sporește credibilitatea. Odată ce victimele au acceptat această ofertă, le sunt solicitate diverse date precum autentificarea în contul online, adresa de domiciliu sau informații bancare.
Din momentul în care aceștia obțin acces la contul victimelor, sunt plasate comenzi multiple la companiile de telefonie mobile, selectând alte produse decât cele convenite în apelul telefonic. Inițial, telefoanele sunt livrate la adresa victimei, consolidând în acest fel falsa impresie a autenticității. Escrocii revin către victimă, invocând că a avut loc o „eroare” și cer returnarea produselor la o adresă falsă, de obicei una rezidențială. Acesta este momentul în care victima va pierde atât dispozitivul, cât și controlul asupra contractului semnat.
După cum reiese din datele publicate de către Biroul Național de Informare a Fraudelor din Marea Britanie, acest tip de schemă a cauzat pierderi de peste 86.000 de lire sterline la începutul anului 2020. Totuși, numărul victimelor este într-o continuă creștere, în timp ce autoritățile trag un semnal de alarmă asupra riscurilor la care persoanele care nu sunt vigilente se pot expune, rămânând nu doar cu pierderea banilor, dar și cu nașterea unor datorii.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Pentru a te proteja împotriva acestui tip de înșelăciune, trebuie în primul rând să tratezi cu scepticism orice ofertă primită prin intermediul telefonului, cu atât mai mult cu cât aceasta e prea bună ca să fie adevărată. Înainte de a furniza orice informație personală, verifică identitatea apelantului contactând direct compania de telefonie la unul dintre numerele de telefon oficiale. De asemenea, dacă primești un dispozitiv nesolicitat, nu urma instrucțiunile din apelurile suspecte și contactează expeditorul folosind datele din pachet.
VEZI ȘI... Rechinii imobiliari din Mamaia Nord, avantajați de o hotărâre a Consiliului Local. Prefectul județului Constanța a intervenit pentru anularea deciziei