„Doamna de fier” a Germaniei, fostul cancelar Angela Merkel, a făcut o serie de dezvăluiri uimitoare în cartea sa de memorii, care va fi lansată săptămâna viitoare. Aceasta ar fi încercat să evite germenii unui viitor război între Ucraina și Federația Rusă, care se contura încă de la summitul NATO de la București, din 2008.
Una dintre cele mai influente personalității politice ale începutului de secol, Angela Merkel a încercat să înfrâneze o apropiere prea rapidă a Ucrainei de NATO în timpul mandatului său în fruntea guvernului german, relatează joi dpa, citată de TVR Info. Politiciana se temea de potenţiale represalii militare din partea Rusiei, arată unele extrase din memoriile cancelarului publicate în avans de cotidianul Die Zeit.
În cartea sa intitulată „Libertate. Memorii 1954-2021”, care va fi lansată marţea viitoare, fosta lideră a Uniunii Creştin Democrate germane (CDU) oferă mai multe reflecții pe marginea summitului NATO de la Bucureşti, din primăvara anului 2008. În viziunea lui Merkel, a fost momentul-cheie când participanții au discutat candidaturile Ucrainei şi Georgiei.
Fostul cancelar a remarcat dorinţa puternică a ţărilor din Europa centrală şi de Est de a adera cât mai rapid la NATO. Însă, în opinia sa, integrarea de noi membri trebuie să amplifice nu doar securitatea statelor în cauză, ci şi a NATO în ansamblu.
În carte, Merkel își recunoaște îngrijorarea faţă de legăturile Ucrainei cu Rusia. Aceasta remarcă în special prezenţa Flotei ruse a Mării Negre, cu baza în peninsula ucraineană Crimeea (apoi anexată ilegal de Rusia, în 2014).
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Potrivit lui Merkel, niciun alt candidat anterior pentru accederea în NATO nu s-a confruntat cu o astfel de situaţie. Aceste complicaţii militare ar fi putut crea riscuri pentru Alianţa nord-atlantică.
În acel moment, 2008, Merkel a mai observat că doar o minoritate din populaţia Ucrainei susţinea aderarea la NATO.
CITEȘTE ȘI: Fostul cancelar german, Angela Merkel, a primit Premiul pentru Pace al UNESCO
Angela Merkel pune în discuție și compromisul la care s-a ajuns în cele din final, dar cu costuri remarcabile. În viziunea fostului cancelar, eşecul de a le oferi Ucrainei şi Georgiei un plan clar de acţiune în vederarea aderării a lovit puternic în aspiraţiile lor.
Pe de altă parte, promisiunea generală a NATO cu privire la viitoarea lor aderare a sfidat direct interesele ruse. Ceea ce, subliniază Merkel, a fost o provocare directă faţă de preşedintele rus Vladimir Putin. Cartea acesteia va fi publicată în peste 30 de ţări.
CITEȘTE ȘI: Vladimir Putin nu se opreşte! Ţara pe care a pus ochii liderul rus. Mulţi români sunt în pericol