Mii de turiști străini au fost atrași în acest an de festivalul din România care dă startul noului an. Tineri din patru județe s-au reunit pentru a pune în scenă momente artistice ce au reușit să devină virale, dar care sunt extrem de cunoscute localnicilor.
Noul an începe la Târgu Neamț cu tradiții, veselie, spectacol inedit și multă voie bună, odată cu Festivalul Obiceiurilor și Datinilor de Anul Nou. În acest an, festivalul a ajuns la cea de-a 12-a ediție, reușind să reunească peste 10.000 de spectatori în centrul orașului, fiind un adevărat magnet atât pentru iubitorii de tradiții, cât și pentru turiștii străini, curioși de datinile pe care le întâlnesc în diferite zone ale țării noastre.
Aproximativ 20 de cete și ansambluri folclorice din județele Neamț, Suceava, Iași și Botoșani au fost cele care s-au alăturat și au oferit momente artistice impresionante, purtând costume colorate, dar și elemente simbolice precum căiuți, capre și urși. Persoanele prezente au fost de-a dreptul captivate de autenticitatea spectacolului, iar fiecare detaliu lăsând să iasă la suprafață farmecul care a fost dat din generație în generație.
Urătorii, îmbrăcați cu măiestrie, s-au putut bucura de admirația spectatorilor, în timp ce aparatele de fotografiat îi surprindeau în aceste momente, multe dintre ele ajungând virale pe rețelele de socializare. O membră a Ansamblului Răzeșii Cracăului din Neamț, Sofia, a descris emoționată semnificația participării sale în cadrul acestui spectacol plin de obiceiuri.
„Este o tradiție veche pe care ne străduim să o păstrăm cu mândrie. Simt o bucurie imensă că putem duce mai departe ceea ce strămoșii noștri au creat.”
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Un alt participant, coordonator al unei cete din Neamț, Ioan Ignat, a dezvăluit povestea unui cap de cerb care este folosit în spectacole, spunând că are o istorie de peste 80 de ani, materialele fiind naturale. Pentru el, reprezintă o adevărată comoară a tradiției. Acest eveniment nu este doar o ocazie de spectacol, dar și un adevărat motiv de mândrie pentru localnici. Reprezentanta primăriei Târgu Neamț a subliniat importanța acestui festival pentru comunitate, explicând că are rădăcini adânci în istoria orașului, devenind un obicei care după sărbători, formații să se adune pentru a marca un început de an memorabil.
Toți cei prezenți, artiști și spectatori deopotrivă au împărtășit același entuziasm. Un membru al ansamblului din Iași a recunoscut că a fost cuprins de emoție știind că va performa în fața celui mai numeros public din experiența sa de până acum. Pe de altă parte, localnicii subliniază importanța acestor tradiții în viețile copiilor, fiind totodată o sursă de energie pozitivă pentru noul an. Acest festival este mai mult decât un eveniment cultural; este un prilej de a păstra vie esența tradițiilor moldovenești și de a le împărtăși cu toți ceilalți.
VEZI ȘI... Păcăleala suferită de români înainte de Revelion. Zeci de persoane au căzut în plasa unor „agenți” care le-au rezervat vacanțe în exoticul Zanzibar