Tot mai multe cupluri din Europa au de-a face cu fenomenul divorțului de somn. Acest lucru implică petrecerea nopților a partenerilor în camere diferite, alegând să nu mai doarmă împreună, la bază stând calitatea somnului.
Acest fenomen câștigă tot mai multă popularitate pe continent, multe cupluri declarând divorțul de somn. Chiar dacă la o primă vedere poate părea ciudat, acest lucru implică dormitul în camere separate și este adoptat de tot mai multe cupluri. Dacă te întrebi care este motivul din spate, răspunsul este unul cât se poate de simplu: o calitate mai bună a somnului și un impact pozitiv asupra sănătății, dar și relației de cuplu.
Mulți parteneri recurg la acest lucru pentru că în foarte multe dintre cazuri, există dificultăți în a împărți același spațiu de somn, iar aici putem aminti sforăitul unuia dintre parteneri, mișcările din timpul nopții sau preferințele cu privire la temperatura din cameră. Toți acești factori pot duce la o calitate a somnului mai slabă, lucru care afectează atât sănătatea psihică, cât și pe cea fizică. Astfel, multe cupluri aleg să încerce dormitul separat care, de multe ori, vine ca o măsură temporară.
În eventualitatea în care această soluție funcționează, practica va deveni una permanentă. Divorțul somnului vine cu avantaje foarte clare, astfel că un somn odihnitor reprezintă o stare de spirit mai bună, mai puțină iritabilitate și o capacitate mai mare de a face față stresului zilnic. Aceștia sunt și factorii care pot contribui la mai puține conflicte de cuplu, astfel că partenerii pot conviețui mai armonios.
Mulți parteneri sunt de părere că timpul petrecut în pat reprezintă un moment esențial pentru comunicare și apropiere emoțională, mai ales în cazul celor care au un program de lucru încărcat. Academia Americană de Medicină a Somnului a realizat un sondaj în anul 2023 din care reieșea faptul că 43% dintre adulți dorm separat de partenerii lor. Acest lucru este mai des întâlnit în cazul generației milenialilor, adică persoanele cu vârsta cuprinsă între 28 și 42 de ani.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Această generație pune mai mult preț pe sănătate și echilibru. Cu toate acestea, experții recomandă ca înainte de a face din această practică o regulă, cuplurile trebuie să stabilească o rutină de conectare emoțională. Dr. Brandon Peters, specialist în medicina somnului afirmă că adoptarea acestei soluții trebuie să aibă loc în cadrul unei comunicări deschise și momente de apropiere înainte ca partenerii să se retragă în camerele lor. Divorțul de somn nu reprezintă sfârșitul romantismului, ci doar o adaptare la nevoile fiecărui partener, iar dacă acest lucru funcționează, poate duce la consolidarea relației.
VEZI ȘI... Râurile din cer, fenomenul meteo care pune în pericol chiar şi Europa. Ce înseamnă şi cum se formează?