Pe data de 27 noiembrie, Pavel Popescu a cerut public ca românii să nu mai poată să folosească deloc TikTok, începând cu data de 28 noiembrie. În mijlocul scandalului de proporții care ne-a făcut cunoscuți și în presa internațională, oficialul vine cu o astfel de măsură radicală. Dorește ca niciun cetățean, indiferent de vârstă, să nu mai aibă acces la aplicație, până când nu vor apărea explicații cu privire la turul 1 al alegerilor prezidențiale.
Vicepreședinte al Autorității Naţionale pentru Administrare şi Reglementare în Comunicaţii (ANCOM) a transmis că va cere suspendarea funcționării platformei, pentru țara noastră, până când se va face o reală anchetă. Este de părere că acest mijloc de comunicare și socializare ar fi manipulat procesul electoral. Urmează să facă toate procedurile pentru a-și duce planul la final.
„Cer, începând de mâine, 28.11.2024, SUSPENDAREA platformei TikTok pe teritoriul României, până la finalizarea anchetei instituțiilor statului cu privire la manipularea procesului electoral din data de 24.11.2024 (turul I, prezidențiale). Voi da curs procedurilor oficiale în acest sens”, scrie Pavel Popescu pe Facebook.
CITEȘTE ȘI: Utilizatorii TikTok pot face grămezi de bani! Rețeaua de socializare a lansat o nouă aplicație pentru fani
CNA a solicitat către Comisia Europeană să:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
facă o investigație oficială asupra conformității TikTok cu prevederile DSA, în special privind transparența algoritmilor și riscurile sistemice;
să ceară de la TikTok o evaluare detaliată a riscurilor democratice legate de activitatea sa în România;
să impună măsuri corective și sancțiuni pentru încălcările identificate, dacă este cazul;
să asigure un raport clar din care să reiasă dacă platforma a influențat sau nu alegerile din turul 1.
Discuția a ajuns deja la reprezentanții TikTok și în presa internațională. Chinezii s-au dezis, cu o primă serie de declarații, de orice vină. Nu observă nicio problemă cu privire la modul în care au fost promovați candidații.
„Aceste… rapoarte despre alegerile din România sunt inexacte și înșelătoare, deoarece majoritatea candidaților și-au stabilit o prezență TikTok, iar câștigătorii au făcut campanie pe alte platforme digitale în afară de a noastră”, a spus purtătorul de cuvânt TikTok.
Întreaga discuție a pornit de la ideea că Georgescu Călin s-ar fi folosit de platformă pentru a ajunge, complet neașteptat, cel mai votat candidat la prezidențiale. Au apărut și ipoteze cu privire la falsificarea voturilor.
CITEȘTE ȘI: Tăticul TikTok e șeful Chinei. Ce avere impresionantă a strâns omul care a creat faimoasa rețea de socializare