O fabrică din România, cu mii de angajați, s-a impus la nivelul întregii Europe. Compania bifează o performanță rară în actuala criză economică marcată de concedieri pe bandă rulantă.
În anul 2023, gigantul Automotive Continental, prezent și în România, a realizat o cifră de afaceri de 41,4 miliarde de euro și are în prezent aproximativ 200.000 de angajați în 56 de țări și piețe.
Fabrica Automotive Continental din orașul Timișoara a marcat o evoluție semnificativă în istoria sa, atingând borna de 1 milion de unități produse ale sistemului multidisplay. Cu un design curbat, ecran tactil și punând la dispoziție asistență prin cameră, integrată, pentru șofer, tehnologia este destinată optimizării spațiului pe bord.
Continental deține 5 unități de producție și 4 centre de inginerie în Timișoara, Sibiu, Carei și Iași. În egală măsură, compania deține un centru de distribuție a anvelopelor în București.
Vara trecută, grupul german a anunțat începerea construirii unei noi unități de producție la Sibiu. Investiția în noua fabrică a fost evaluată la 45 de milioane de euro. O parte din investiție va fi acoperită din fonduri de stat alocate pentru stimularea investițiilor cu impact major în economia românească.
CITEȘTE ȘI: Construcția de zeci de milioane care se ridică în România. O companie uriașă din Europa își deschide o fabrică pe teritoriul țării noastre
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
De menționat că, în perioada 1999 – 2023, Automotive Continental - parte a renumitului producător german de componente auto şi anvelope Continental AG - a investit o sumă impresionantă, peste 2,3 miliarde de euro, în activitățile din România. Toate cele 3 domenii de activitate ale companiei sunt prezente în țara noastră.
La finalul lui 2023, Continental avea pe piața locală peste 20.300 de angajați, o treime reprezentând ingineri și informaticieni. Compania va continua să angajeze în funcție de anvergura viitoarelor proiecte, informează Profit.
Totuși, în 2024, pe fondul crizei mondiale a industriei auto, compania și-a înrăutățit previziunile. În august, de exemplu, Continental menționa cererea mai slabă de automobile în Europa, pledând pentru înlocuirea anvelopelor în America de Nord. Însă, în trimestrul 3 din 2024, profitul s-a situat la 873 milioane de euro, depăşind estimările cu aproximativ 11%. Rezultatul a fost posibil pe fondul disciplinei în materie de preţuri şi al reducerilor de costuri la divizia sa de componente auto, care ar urma să fie scindată până la finalul lui 2025.
Continental, Robert Bosch GmbH şi ZF Friedrichshafen AG îşi reduc cheltuielile pentru a face faţă declinului din sectorul auto. Clienţii lor de marcă, inclusiv Volkswagen AG şi Mercedes-Benz Group AG, îşi reduc eforturile de electrificare, ca răspuns la cererea modestă. Furnizorii care investesc în noile tehnologii se confruntă cu sincope.
CITEȘTE ȘI: România ia cu asalt domeniul în care companiile din Asia fac legea. Finanțare de 420 de milioane de euro va pune țara noastră pe harta mondială a industriei microcipurilor