Harta imobiliară a Capitalei va bifa o nouă investiție semnificativă, într-o locație simbolică a fostului regim comunist. Noul complex rezidențial se va ridica pe locul fostei fabrici de diamante RAMI Dacia, „perla“ industriei românești. Pentru care soții Ceaușescu au dezvoltat o patimă nebunească, arată memoriile generalului Pacepa.
Investitorul imobiliar Eden Capital Development a primit autorizația de construire în vederea realizării unui ansamblu rezidențial de anvergură. Acesta va avea peste 1.300 de apartamente și va fi amplasat în locul halelor fostei fabrici de diamante RAMI Dacia. Locația este chiar în spatele mall-ului AFI Cotroceni, din vestul Bucureștiului, relatează Profit.ro.
Insider Eden Capital Development, firmă deținută de Dan Liviu Marius (75%) și de Abu Lail Akram (25%), a cumpărat de la RAMI Dacia terenul de 37.350 de metri pătrați de pe Bulevardul Timișoara nr. 8A, în urma unei tranzacții cu o valoare de circa 15,7 milioane euro.
Autorizația de construire prevede un ansamblu rezidențial format din 12 corpuri de clădire cu câte 3 subsoluri, parter și 10 etaje. Planul Urbanistic de Detaliu (PUD) propus de RAMI Dacia arată că imobilele construite vor avea în jur de 1.342 de apartamente. Ansamblul imobiliar va beneficia și de creșă/grădiniță, școală și policlinică de medicină generală.
Regia Autonomă a Ministerului de Interne (RAMI) Dacia a fost creată în secret în 1974, fiind situată astăzi în zona din spatele mall-ului AFI Cotroceni.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Ion Mihai Pacepa relatează, în incendiara sa carte de memorii Orizonturi Roșii, un episod care trădează patima dictatorului pentru diamante. Episodul a avut loc în 1975, când Pacepa era director adjunct al Departamentului de Informații Externe (spionaj).
„Ceaușescu mi-a ordonat să obțin tehnologia și echipamentul pentru producerea diamantelor sintetice. Operațiunile de spionaj pe scară largă conduse de către DIE au dat rezultate, iar după doi ani i-am prezentat mostre de diamante obținute experimental, folosind acea tehnologie într-o mică instalație-pilot. Pe neașteptate, Ceaușescu mi-a ordonat să construiesc o «tabrică» pentru a produce în secret diamante sintetice în România“.
Generalul Pacepa menționează că a construit uzina comandată de Ceaușescu în cel mai pur stil capitalist, „folosindu-mă de o clădire veche, abandonată, în loc să construiesc alta uriașă, bătătoare la ochi și nouă, după cum este moda în blocul sovietic, și am dotat-o cu o mulțime de computere în locul muncitorilor. În toamna anului 1977, uzina era în stadiul testării tehnologice, iar la începutul lui ianuarie 1978 a început producția industrială pe scară largă“.
CITEȘTE ȘI: Lingourile candidatului la președinția României despre care puțini știu. Ce averi au strâns oamenii care vor să conducă țara în următorii 5 ani
Un alt episod savuros inedit povestit de Pacepa, legat de istoricul fostei fabrici, se leagă de consoarta președintelui comunist. Elena Ceaușescu a avut o reacție memorabilă atunci când a văzut primele mostre de diamante.
Potrivit memoriilor generalului, aceasta „a holbat ochii cât cepele și a cerut imediat ca un borcan «uite-alât de mare» să fie umplut cu diamante sintetice la pregătirea aniversării a șaizeci de ani de la nașterea lui Ceaușescu, pe 26 ianuarie 1978“. Drept urmare, fabrica a livrat un borcan cu peste 10 kilograme de diamante sintetice, care a stat pe biroul lui Ceaușescu câteva zile.
Fabrica a pus România pe harta mondială a producției de diamante sintetice. Ea a fost preluată de la stat de Asociația Salariaților RAMI Dacia în 2006, contra sumei de 8,4 milioane de euro. Asociația, condusă de fosta directoare generală Doina Gangoe, controlează 66,5% din firmă. Însă și Autoritatea pentru Administrarea Activelor Statului deține 10,4% din acțiuni.
De reamintit că fostele fabrici sunt în continuare principala sursă de terenuri pentru marile dezvoltări imobiliare din Capitală.
CITEȘTE ȘI: Planul hulit al lui Nicolae Ceaușescu, reînviat în 2024. S-a efectuat prima finanțare pentru un tronson considerabil de câteva zeci de kilometri