S-a dat startul sezonului petardelor, Internetul înregistrând o adevărată explozie de oferte ilegale. Cei care le vând, dar și cei care le cumpără riscă amenzi de zeci de mii de lei, însă, pot ajunge chiar la închisoare în anumite condiții.
Sărbătorile de iarnă vin cu o abundență de anunțuri de vânzare a petardelor și artificiilor, postate în mediul online. Asta în ciuda faptului că vânzarea lor este strict interzisă, potrivit legii.
În fiecare an, zeci de oameni sunt răniți și ajung la spital. Medicii avertizează că cei care folosesc petarde se pot alege inclusiv cu amputarea degetelor.
Pentru a avea o idee despre amploarea fenomenului, de menționat că, doar în ultimele 3 luni, polițiștii au făcut peste 500 de controale. Au confiscat peste 3 tone de articole pirotehnice, relatează Digi24. Cei care vând articole explozive ilegale riscă amenzi de la 1.000 la 7.500 lei sau închisoare de la 3 luni la un an.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Iată un exemplu de dialog dintre un client și un vânzător prezent cu o ofertă de gen pe Internet.
„- Alo! - Salut! Te deranjez cu un anunț cu artificii și alte nebunii. Mai ai? - Da. E valabil”, este dialogul Mediul online abundă de oferte ilegale pentru vânzarea de patarde. „- 150 de focuri, 200 de focuri, 100 de focuri. - Sunt periculoase? Mă ia poliția? - Nu... - Sigur? - Nu, nu...”
Totuși, Poliția avertizează să avem mare atenție la tipul și locul din care cumpărăm articole pirotehnice. Acestea pot fi folosite exclusiv de persoane autorizate.
CITEȘTE ȘI: 'Lovitură' dată de polițiștii de frontieră! Materiale pirotehnice în valoare de 800.000 de lei, descoperite în Vama Giurgiu, într-un microbuz condus de un bulgar
Totuși, în anumite condiții, poți folosi pirotehnice fără riscul unei contravenții. Este vorba de materiale cu un risc scăzut de pericol, care pot fi folosite inclusiv în locuințe, singura condiție fiind vârsta de minim 16 ani.
„Categoria 1, f1 este o categorie de pirotehnice cu un risc scăzut de pericol care pot fi folosite inclusiv în imobilele de locuit, singura condiție e a vârstei - de 16 ani. Iar categoria p1, dar care nu sunt articole pirotehnice de divertisment, vârsta minimă 18 ani, dar doar pentru îndepărtarea animalelor sălbatice”, explică Angelo Badea, comisar-șef la Direcția Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase .
„Majoritatea leziunilor prezentate sunt la nivelul mâinilor, pentru că ei le țin în mâini și sunt destul de instabile. Adică pot exploda în mâinile celui care le aprinde. Dar sunt și persoane care prezintă leziuni la nivelul feței, la nivelul ochilor, la nivelul trunchiului, atunci când le explodează în buzunar”, completează Adrian Zoican, medic UPU Buzău.
CITEȘTE ȘI: Prefectul Capitalei, apel către primari: Comercializarea de materiale pirotehnice trebuie să se desfășoare în spații special amenajate, nu pe domeniul public sau în parcările supermarketurilor, fiind accesibile inclusiv pentru copii