Explicațiile autorităților cu privire la întârzierea încărcării celor 500 de lei pe cardurile elevilor a trezit nemulțumiri în rândurile părinților și nu numai. În multe județe din țară există aceeași situație, iar vina este aruncată asupra măsurilor birocratice exagerate întâlnite în foarte multe instituții ale țării.
Anunțul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) privind încărcarea cardurilor educaționale de 500 de lei pentru elevii din familii defavorizate a generat confuzie și nemulțumiri. Deși se promitea că fondurile vor fi disponibile începând cu 18 noiembrie 2024, părinții din mai multe județe raportează întârzieri semnificative. Explicațiile oferite de autorități scot la iveală o birocrație excesivă, justificările fiind considerate, pe bună dreptate, greu de acceptat.
Potrivit șefului Inspectoratului Școlar Județean (ISJ) Dâmbovița, Valentin Stancu, întârzierile sunt cauzate de verificările suplimentare efectuate de MIPE asupra CNP-urilor beneficiarilor. Acestea vizează situații în care beneficiarii din aceeași familie au fost schimbați de la un an la altul – de exemplu, de pe numele mamei pe cel al tatălui. În consecință, MIPE întârzie procesul de alimentare a cardurilor, verificând din nou eligibilitatea fiecărei cereri.
Problema este amplificată de lipsa de transparență. Ministerul a omis să informeze beneficiarii că plățile vor fi făcute în tranșe. Nici în cadrul Ordonanței de Urgență nr. 83/2023, nici în procedurile oficiale nu există mențiuni clare despre această etapizare. Situația a fost agravată de faptul că MIPE a făcut anunțul privind începerea plăților chiar în săptămâna alegerilor, un moment considerat oportun din punct de vedere electoral, dar prost gestionat din perspectiva implementării.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În județele precum Dâmbovița și Ilfov, situația este similară. În Dâmbovița, doar o parte dintre cele 11.120 de cereri eligibile au fost procesate, iar alte sute de carduri trebuie emise sau reemise. Pentru familiile care au pierdut cardurile vechi, obținerea unor carduri noi implică un proces și mai greoi. Inspectoratele sunt în continuare în curs de distribuire a cardurilor, iar școlile au termen de câteva zile pentru a le preda părinților.
Pe de altă parte, părinții care au deja carduri din anii trecuți și care au fost declarați eligibili și în 2024 se întreabă de ce fondurile întârzie atât de mult, în ciuda promisiunilor oficiale. MIPE a confirmat că sumele de peste 325 de milioane de lei sunt disponibile, dar gestionarea etapizată a procesului rămâne opacă.
Problema majoră pare să fie ineficiența sistemului și prioritizarea unor verificări redundante, care blochează accesul la sprijinul financiar vital pentru multe familii. În loc să simplifice procedurile pentru un program destinat celor mai vulnerabili, autoritățile par să complice inutil un proces care ar trebui să fie rapid și transparent. Această birocrație exagerată, combinată cu o comunicare slabă, demonstrează încă o dată distanța dintre promisiunile politice și realitatea de zi cu zi a beneficiarilor.
VEZI ȘI... ROMÂNIA IESE LA VOT! ALEGERI PREZIDENȚIALE 2024, TURUL ÎNTÂI! Exit-poll, ora 16. Candidatul independent care a dat calculele peste cap LIVE TEXT