Bucureștenii vor scoate din buzunare cu cel puțin 20% mai mulți bani pentru a-și achita întreținerile pe lunile cele mai friguroase ale anului. Și asta în condițiile în care nu s-a modificat nici prețul gigacaloriei și nici al Taxei pe Valoarea Adăugată. O familie cu patru persoane, care locuiește într-un apartament cu patru camere, are toate șansele să plătească anul acesta peste 1.000 de lei la întreținerea pe luna ianuarie, luna cu vârf de sarcină din fiecare an. Iar acest prag e de departe cel mai ridicat din ultimii 35 de ani.
Bugetul.ro a încercat să afle de unde provin diferențele de preț, în aceste condiții. Mihai Mereuță, președinte Ligii Asociațiilor de Proprietari Habitat, afirmă că în niciun caz vina nu poate fi dată pe fostul RADET.
„Radetul nu ne fură. Nici cel de la București, nici cel de la Constanța. Cine mai crede asta, se înșală profund”, a precizat el în exclusivitate pentru Bugetul.ro.
În opinia sa, diferența o face în primul rând actualul sezon de iarnă, mult mai friguros decât cel de anul trecut, dar și modalitatea de calcul aplicată de diverși furnizori de utilități.
„În primul rând temperaturile exterioare din această iarnă, nu doar în București, ci în întreaga țară, au fost mai scăzute ca cele din iarna precedentă. Se cam știa că iarna asta va fi diferită, că schimbările climaterice ne vor aduce și o iarnă mai rece, așa că cine nu a reușit să-și umple depozitele cu gaz, cărbune sau păcură, de la caz la caz, acum se gândește foarte serios la diverse alternative”, încearcă el să explice cele întâmplate.
CITEȘTE ȘI: Amendă gigantică pentru patronii care nu le dau liber pe 24 ianuarie sau alte compensații angajaților. Regula se aplică pentru toate zilele libere legale
El oferă astfel exemplul Capitalei, acolo unde potrivit calculelor membrilor Ligii Habitat, media exterioară a temperaturilor în decembrie 2024 s-a situat undeva la 2,9 grade Celsius.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Comparativ, în decembrie 2023, am avut o medie de 3,7 grade Celsius. Acel grad în plus de temperatură din 2023 față de 2024 face diferența, fiindcă se regăsește în facturile pe care asociațiile noastre le-au primit deja. Una e să ai de-a face cu o temperatură scăzută una, două sau trei zile și alta e să să te confrunți săptămâni în șir cu temperaturi scăzute, așa cum s-a întâmplat în decembrie, dar mai ales în prima lună a acestui an. Asta înseamnă că avem nevoie constant de apă caldă în calorifere, dar și la baie, iar asta înseamnă o creștere a consumului, poate chiar cu 30%”, mai spune același Mihai Mereuță.
Apoi, contează și ziua în care se fac citirile, fiindcă una e să ai de-a face cu o lună normală și alta cu 33 de zile, cum se întâmplă când zilele libere sunt trecut în contul lunii precedente sau nu.
Bun cunoscător al realităților din domeniu, Mihai Mereuță apreciază că majorările pe care fiecare cap de familie din Capitală le va suporta la plata întreținerii e cuprins între 15 și 20 de procente. Adaugă însă prevăzător că procentul ar putea crește, dacă „Generalul Iarnă” va continua să nu fie îngăduitor cu noi.
„Gândiți-vă ce ar fi însemnat astăzi să fi avut 1.100 de lei de plătit integral valoarea unei gigacalorii? Bucureștenii au doar 346,50 de lei, gigacaloria, și nici nu vreau să mă gândesc ce ar însemna o eventuală majorare a costului acesteia? Am putea ajunge la 1.000 de lei doar din căldură și apă caldă!”, conchide Mihai Mereuță.
El speră ca membrii Consiliului General să nu ia o asemenea decizie ce ar fi greu de suportat în plin sezon rece de mii de familii de bucureșteni.
CITEȘTE ȘI: Sute de apartamente din Capitală vor fi consolidate. Lista completă a clădirilor cu risc seismic a fost stabilită de AMCCRS