Bugetul statului a fost afectat, în ultimii aproape 4 ani, de prejudicii de peste 5 miliarde de lei în domeniul petrolier, anunță Agenția Națională de Administrare Fiscală (ANAF). Inspectorii instituției au identificat noi tipologii de fraudare, în fața cărora se declară neputincioși.
Sectorul petrolier din România este afectat de o evaziune de ordinul a miliarde de lei, potrivit datelor Gândul. Tehnicile de delapidare se dezvoltă într-un ritm mai rapid decât legile care trebuie să le stopeze, au recunoscut inspectorii ANAF.
Cuantumul sumelor recuperate de stat este dificil de esimat, aflându-se în diferite stadii procesuale după ce Direcția Generală Antifraudă Fiscală (DGAF) sesizează organele de urmărire penală, mai notează sursa citată.
Asrfel, inspectorii antifraudă au identificat și calculat în domeniul produselor energetice, care îl include și pe cel petrolier (benzină, motorină, păcură, gaz petrolier lichefiat, gaz natural, petrol lampant, dar și cărbune, cocs și electricitate), în perioada ianuarie 2020 – octombrie 2024, prejudicii de 5.047.402.837 de lei, au transmis oficialii Direcției Generale Antifraudă Fiscală din cadrul ANAF. Adică peste un milliard de euro, o sumă colosală pentru bugetul de stat.
Este important de spus că, potrivit reprezentanților ANAF, fraudele din domeniul petrolier nu au câștigat în amploare, ci în capacitatea de inovare. Ceea ce explică dificultatea de a le fi imputate celor care încalcă legea.
CITEȘTE ȘI: Greșeala frecventă pentru care ANAF vrea să închidă românii, vreme de 6 ani. Muți patroni apelează la această tactică, pentru a scăpa de controale
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
DGAF este însărcinată cu identificarea noilor tipologii de fraudare în acest domeniu. Acțiunile de fraudare a bugetului de stat nu sunt mai numeroase, ci mai inovatoare. Nu se poate vorbi de un fenomen în creștere, ci doar de noi tipologii de fraudare, tipologii neprecizate de legislația în domeniu, apreciază oficialii DGAF.
„În niciun caz nu se poate vorbi de un fenomen în creștere, ci doar de noi tipologii de fraudare, tipologii neprecizate de legislația în domeniu. Menționăm că, din practică, în toate domeniile de activitate, nu doar în domeniul petrolier, DGAF identifică și reușește să combată noile tipologii de fraudă fiscală. Pe măsura identificării acestora, indiferent de domeniu, DGAF propune permanent modificări de îmbunătățire legislative”, explică oficialii Fiscului.
Referitor la recuperarea acestor prejudicii, DGAF subliniază că are atribuții de identificare, întocmire și transmitere a sesizărilor penale către organele de urmărire penală. Informațiile privind stadiile în care se află diferitele dosarele de cercetare penală nu sunt deținute de către Direcție, mai precizează DGAF.
Din 2022 încoace, ANAF a efectuat 4.777 de controale în domeniile petrolier și energetic și a dat amenzi de 16 milioane de lei. Instituția a identificat și neplătite în valoare de 5,1 miliarde de lei.
CITEȘTE ȘI: Supremația ANAF, confirmată chiar de la vârful Guvernului. Noutățile de la Fisc îi vizează direct pe români și au adus sume uriașe instituției