O piesă făcută cu ChatGPT a fost acceptată la Eurovision, iar membrii comisiei nici nu au sesizat diferența. Totuși, la scurtă vreme după calificarea neașteptată, pe rețelele sociale a apărut informația potrivit căreia această piesă a fost creată integrat cu inteligența artificială.
Competiția Eurovision Moldova 2025 s-a confruntat recent cu un scandal de proporții după ce, trupa Eblansh cu piesa lor „O , Moldova Mea Dragă!”, participantă a concursului a fost în centrul acestei controverse. Atât presa, cât și rețelele sociale au explodat după ce s-a aflat că această melodie a fost creată în totalitate cu inteligența artificială, fiind utilizată platforma ChatGPT. Surprinzător, piesa a reușit să treacă de etapa preliminară fără ca membrii comisiei să sesizeze acest lucru, generând o intensă dezbatere despre rolul tehnologiei în artă.
După cum se arată pe site-ul eurovision.md, recentul scandal a izbucnit în momentul în care trupa Eblansh și-a anunțat retragerea din concurs. În cadrul unei declarații făcute în mediul online, formația și-a exprimat onoarea de a putea participa, însă probleme personale au fost invocate cu referire la prezența la audițiile live, afirmând că un membru al trupei este internat într-un spital din România, lucru care i-a determinat să se retragă.
Această declarație nu a reușit să oprească speculațiile lansate, iar în culisele competiției au apărut informații potrivit cărora piera cu care trupa a trecut de preselecții a fost creată integral cu ajutorul inteligenței artificiale. De asemenea, au mai apărut zvonuri potrivit cărora întreaga participare a Eblansh a fost o farsă încă de la bun început, organizată de niște ucraineni, lucru care a alimentat și mai mult controversele.
Șefa delegației Republicii Moldova la Eurovision 2025, Daniela Crudu, a afirmat că procesul de preselecție preliminară s-a concentrat doar pe verificarea documentelor depuse de către participanți. Astfel, piesele înscrise urmau să fie evaluate abia în timpul audițiilor live, atunci când un juriu format din experți ar fi analizat calitatea compozițiilor.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Comitetul de organizare a verificat doar dosarele, nu și autenticitatea pieselor. Acest aspect este responsabilitatea juriului de specialitate”, a explicat Crudu într-o declarație pentru presă.
Criticii nu s-au oprit însă aici, acuzând că organizatorii au fost neglijenți și punând la îndoială întregul proces de preselecție. Această situație este cu atât mai gravă cu cât, dacă acest scandal nu ar fi ieșit la suprafață, piesa generată cu ChatGPT ar fi putut ajunge pe scena din Basel, Elveția. Acestă situație pune sub semnul întrebării minsurile din organizarea concursului, dar și cât de etică este utilizarea inteligenței artificiale în creațiile artistice.
VEZI ȘI... Vedeta industriei românești care își mută sediul. Locul ales de colosul autohton pentru investiția de 40 de milioane de euro