Deşi pare greu de închipuit, China a devenit “regină” în Europa la un capitol neaşteptat. În ciuda faptului că Bătrânul Continent ar putea produce fără probleme obiectele din care asiaticii fac adevărate averi, iată că lucrurile nu stau deloc aşa.
Cu atât mai mult, în perioada sărbătorilor, părinţii şi cei care doresc să facă surprize celor mici de Crăciun, ar trebui să se îndrepte către jucării şi cadouri calitative, realizate, pe cât posibil, în Uniunea Europeană. Conform datelor oferite de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat), UE a fost în 2023 un importator net de jucării din restul lumii.
Citeşte şi China a învins Occidentul cu armele lui. „Nașul vehiculelor electrice” dezvăluie greșeala fatală a marilor producători globali de mașini
Costurile mari de producţie, materialele naturale necesare, salariile net superioare oferite angajaţilor şi preţurile mari de la raft fac ca fabricile de jucării din UE să se închidă pe rând. Din acest motiv China a devenit, anul acesta, regină în Europa în acest domeniu.
Conform datelor oficiale, 80% dintre jucăriile importate în Europa au fost din China, ceea ce înseamnă o sumă totală de 6,5 miliarde de euro. Al doilea importator este Vietnam, cu 6% (367 milioane de euro), urmat de Marea Britanie, care a vândut doar 2% (150 milioane de euro).
Cel mai mare cumpărător a fost Germania (18%), locul al doilea fiind ocupat de Franţa (16%), în timp ce pe trei se află Țările de Jos cu 14% din achiziţii.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Din păcate, exporturile către ţări din afara UE au fost de doar 2,3 miliarde de euro, suma în scădere faţă de anul anterior. Cea mai mare sumă cheltuită de un stat non-UE aparţine Marii Britanii - 694 milioane de euro, ceea ce reprezintă 30 din total. Elveţia urmează pe “podium” cu 301 milioane de euro (13%), Statele Unite ale Americii ocupând locul al treilea cu o sumă de 233 de milioane de euro (10%).
Un alt detaliu interesant este faptul că Cehia a fost cel mai important producător din Uniunea Europeană anul acesta, exportând nu mai puţin de 29% din total. Germania ocupă locul al doilea cu 19%, în timp ce Belgia se află pe locul trei cu 8%.
Cât despre companiile din România care produc jucării, una dintre cele mai importante (ca vânzări) este Airquee SRL, cu sediul în Sfântu Gheorghe, județul Covasna. Cu o cifră de afaceri de 35,3 milioane de lei şi un profit net de peste 591.000 de lei, aceasta are 237 de angajați şi este specializată în producția și amenajarea de spații de joacă pentru copii cu materiale gonflabile.
Locul al doilea este ocupat de Modelleisenbahn SRL, cu sediul în Arad. În 2023, compania a avut o cifră de afaceri netă de 24,6 milioane de lei, un profit net de aproape 890.000 de lei și un număr mediu de circa 220 de salariați. De asemenea, reprezintă unul dintre cei mai mari fabricanţi de trenulețe electrice din lume.
Podiumul este completat de Viessmann Transilvania SRL, cu sediul în Târgu Mureș. Cu o cifră de afaceri netă de 17,5 milioane de lei în anul 2023, compania a avut peste un profit net de peste 947.000 de lei și un număr mediu de 95 de angajați. Aceştia produc jucării și machete pentru colecționari, ca de exemplu căsuțe, trenulețe, sisteme de cale ferată, clădiri, lămpi, semnale etc.
Citeşte şi În cât timp poți cumpăra un apartament în România. La nivel de Uniune Europeană țara noastră se situează pe unul dintre primele zece locuri