În luna decembrie, Directoratul Național de Securitate Cibernetică a anunțat care este escrocheria pe care o pot întâlni românii pe rețelele de socializare. Din neatenție, grabă sau nativitate, pot să se trezească fără bani într-un timp record. Pentru a nu vă afla în astfel de situații complet neplăcute, mai ales înainte de sărbători, trebuie să țineți cont de câteva aspecte esențiale.
Conform datelor transmise de DNSC, pe fondul creșterii tranzacțiilor online, escrocii pot să vă prezinte diferite scenarii prin care să vă determine să achitați fără să verificați. În general, sunt vizate categoriile de tipul: promoții, concursurile online, achizițiile de cadouri, rezervările de hoteluri sau biletele de avion.
Răufăcătorii oferă un link care să te trimită către site-uri false, care imită destul de frecvent alte firme cunoscute. Prin această metodă, datele tale personale ajung la terți, pentru a vedea dacă poți fi viitoarea victimă.
„Pentru a convinge utilizatorii să acceseze aceste site-uri, atacatorii folosesc pagini de social media nou create, ori unele compromise, pentru a lansa postări sau reclame frauduloase care promit 'reduceri incredibile', 'oferte de nerefuzat' sau 'premii garantate'. Bineînțeles, aceste oferte sunt doar tehnici de inginerie socială menite să emoționeze și să distragă utilizatorii, convingându-i să introducă rapid datele lor sensibile, în special date de card pe un site controlat de atacatori”, transmite DNSC despre escrocheria practicată în această perioadă.
CITEȘTE ȘI: Comuna din România în care nu există suficient pământ se află la câteva zeci de kilometri de București. Localnicii lucrează fiecare centimetru de teren
Directoratul Național de Securitate Cibernetică a transmis care sunt cei 4 pași prin care poți evita escrocheria, dar și alte „țepe” din mediul online, în această perioadă:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Evită link-urilor din surse necunoscute sau dubioase, mai ales din postări sponsorizate sau recomandate pe social media (Facebook, Instagram, TikTok și altele). Este indicat să folosim mereu o soluție de securitate pentru scanarea lor, atunci când avem suspiciuni.
Dacă este vorba despre un concurs cu premii care pare a fi din partea unei firme mari, verifică din mai multe surse dacă este adevărat, înainte să dai „click”;
Verifică întotdeauna data la care a fost făcută pagina care anunță „oferte de nerefuzat” și alte promoții. Câteodată, dacă pare prea bine pentru a fi adevărat, nu este;
Ia-ți doza de informare și prin proiectul de conștientizare #SigurantaOnline: https://sigurantaonline.ro/.
CITEȘTE ȘI: Mândria lui Dorinel Umbrărescu a primit o parte dintr-o mare companie. Alexandru nu are pasiunea drumurilor, dar face sume fabuloase din alte afaceri