Integrarea Inteligenței Artificiale pe piața muncii a rescris regulile jocului. Era când candidații cereau salarii foarte mari la interviul de angajare, chiar dacă nu aveau prea multă experiență, par să fi apus. Un antreprenor român de succes din IT comentează cele mai noi tendințe în domeniul resurselor umane.
Antreprenorul Teodor Blidăruș, co-fondator al companiei ITFintechOS, este de părere, într-un interviu acordat StartupCafe.ro, că piața românească a forței de muncă din IT s-a echilibrat. Această tendință are legătură direct cu pătrunderea IA pe piața muncii. O evoluție care a stârnit multă îngrijorare la nivel global. Mulți angajați se tem că siguranța locurilor de muncă le este periclitată de Inteligența Artificială.
„Erau oameni care aveau 3-6 luni experiență și cereau salarii exorbitante”, arată omul de afaceri. S-a oprit „cavalcada de salarii peste salarii. Inteligența artificială aduce un echilibru într-o piață de forță de muncă în care ajunseserăm să plătim, în mod exagerat, niște oameni care nu aveau experiența necesară”, continuă acesta în interviul menționat.
Potrivit lui Teodor Blidăruș, în România, piața forței de muncă din IT avea angajați sau freelanceri cu mai puțin de un an de experiență care puteau obține salarii nete de 10.000 de lei, „ceea ce este inimaginabil”.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În aceeași intervenție, antreprenorul a remarcat că, în pofida crizelor cu care se confruntă piața IT globală )n.r. - inclusiv Amazon anunțând concedieri săptămâna aceasta), pentru România este un context favorabil echilibrării pieței.
„În primul rând, mi se pare că toată cavalcada asta de salarii peste salarii, care era total nesustenabilă, mi se pare că s-a oprit. Există mult mai multă rezonabilitate în piață, vizavi de cerere și ofertă. Sunt oameni buni care își caută oportunități noi și asta ne-a ajutat”.
În opinia sa, IA are un rol important în reajustarea pieței de muncă în raport direct cu cererea și oferta.
„În al doilea rând, este partea aceasta de inteligență artificială, care creează un impact și aduce un echilibru într-o piață de forță de muncă în care ajunseserăm să plătim, într-un mod exagerat, niște oameni care nu aveau experiența necesară. Erau oameni care aveau 3 luni, 6 luni de experiență și cereau niște salarii exorbitante.
CITEȘTE ȘI: Job-urile viitorului care vor fi plătite mai bine că cele ale medicilor, avocaților sau economiștilor. O să fie bătaie pe aceste meserii neobișnuite azi
(…) Dar sunt companii care sunt excesiv focusate pe numărul de angajați și erau oameni care aveau sub un an experiență și puteau să primească 10.000 de lei net, ceea ce este inimaginabil, dacă stai și te gândești. Aveam salarii sau cereri de salarii, în România, care erau peste salariile de engineering sau de project management în Londra. Și București ca București, dar te uiți la Cluj, Iași, care erau predominant focusate către un business de servicii și outsourcing, unde migrația de personal era semnificativ mai mare, salariile erau semnificativ mai mari în Cluj. Și asta este anormal”, afirmă antreprenorul.
Acesta conchide că România are un atu unic pe piața IT: calitatea excepțională a specialiștilor români. „După atâția ani de lucrat și în SUA și în UK, inginerii noștri nu sunt cu nimic mai prejos decât oamenii din Silicon Valley. Știu că există chestia asta, „a, mergem în Silicon Valley...”. Sunt o armată de oameni care au lucrat toată viața lor în outsourcing în România și se uită acolo și cred că văd viitorul. Există oameni de genul acesta în România, cu duiumul”.
CITEȘTE ȘI: „Faceți ore suplimentare?" Inteligența artificială a intrat în grevă. Primul robot din lume care își răpește colegii de la locul de muncă