Românii stau cu emoții, în ceea ce privește noul nivel al pensiilor și salariilor începând de la 1 ianuarie 2025. Proiectul Ordonanței de urgență numită și„trenuleț” prevede măsuri severe în acest sens, până când noul buget pe 2025 va fi adoptat oficial.
Printre primele acte normative aflate pe lista priorităților noului Guvern este și celebra Ordonanță trenuleț, care prevede o serie de măsuri fiscale.
Potrivit unui document redactat de Ministerul de Finanțe, OG prevede măsuri neplăcute, precum înghețarea pensiilor și salariilor bugetarilor până la adoptarea unui nou buget. Deși premierul Marcel Ciolacu a promis în repetate rânduri, anul acesta, că urmează o indexare a lor începând din 2025, acestea nu vor mai fi majorate de la 1 ianuarie.
Chestionat despre această ordonanță, Tanczos Barna, noul ministru al Finanțelor, a precizat că măsurile vor fi discutate în Coaliție. Care va decide dacă vor fi păstrate sau nu, a declarat, luni, ministrul.
Potrivit proiectului de OUG discutat în ministerul Finanțelor, se îngheață punctul de pensie la 81 de lei până la noua lege a bugetului. Acesta ar fi trebuit majorat de la 1 ianuarie la 91 de lei.
În egală măsură, se îngheață salariile bugetarilor la nivelul lunii decembrie, nu se mai acorda bonusuri sau premii și nu se mai plătesc ore suplimentare.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În ceea ce privește personalul militar, poliţiştii şi poliţiştii de penitenciare, indemnizaţiile, compensaţiile, primele, ajutoarele, plăţile compensatorii, despăgubirile, compensaţiile lunare pentru chirie şi alte drepturi acordate potrivit actelor normative în vigoare (care nu fac parte din solda lunară brută/salariul lunar brut), se menţin la nivelul lunii decembrie 2024.
O altă măsură prevăzută în Ordonanța trenuleț este suspendarea ocupării prin concurs sau examen a posturilor vacante sau temporar vacante.
CITEȘTE ȘI: Bye-bye vouchere de vacanță pentru mii de angajați din România. Industria turismului va avea de suferit grav în urma acestei măsuri
În plenul Parlamentului, înaintea votului de învestitură de luni, premierul Marcel Ciolacu a declarat că „acest Guvern nu va fi unul care să ia măsuri de austeritate”.
Deși a admis că „vom avea un an economic dificil”, premierul a asigurat că guvernul „va căuta soluții pentru a crește în 2025 pensiile mici, pensiile celor care chiar au nevoie de așa ceva”.
La audierile din comisiile de specialitate ale Parlamentului de luni, ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a omis să spună dacă vor crește sau nu pensiile de la 1 ianuarie. Ministrul a precizat că decizia va fi luată de Coaliție în funcție de „posibilitățile” României în 2025.
CITEȘTE ȘI: Majorarea pensiilor rămâne în aer. Simona Bucura-Oprescu păstrează misterul în privința creșterii promise a veniturilor seniorilor