Veste bună pentru elevii geniali ai României. Aceştia au primit un drept important de la Ministerul Educaţiei, regula fiind una aşteptată de mulţi copii.
Practic, conform noii legi, elevii performanţi pot promova doi ani de şcoală într-unul singur, ca parte a parcursului educaţional. Este vorba despre cei din învăţământul preuniversitar, ordinul fiind deja publicat în Monitorul Oficial.
Citeşte şi Noul BAC blochează școlile din România. Elevii și profesorii, în imposibilitatea de a-și desfășura activitatea. Cum a reușit Bacalaureatul să încurce sistemul de învățământ
Elevii geniali ai României vor putea promova doi ani de învăţământ într-unul singur, metodologia fiind deja dezvăluită de către Ministerul Învăţământului. Această regulă se poate realiza o singură dată în fiecare dintre ciclurile de învăţământ primar, gimnazial şi liceal şi nu este valabilă pentru clasele de început de ciclu de învăţământ. Astfel, acest salt se poate realiza începând cu nivelul clasei a III-a.
„Accelerarea promovării se realizează prin parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an şcolar de către elevii care au rezultate şcolare excepţionale şi care au capacitatea fizică şi intelectuală de a se adapta cerinţelor parcurgerii acestui proces şi integrării lor într-o clasă cu elevi de vârstă mai mare.
Parcurgerea a doi ani de studii într-un singur an şcolar se face pentru doi ani de studii consecutivi: anul în care este înscris elevul în urma promovării, în regim obişnuit, şi anul următor acestuia, pe care elevul îl parcurge suplimentar, în acelaşi timp cu anul curent", prevede metodologia.
Elevii geniali ai României care doresc să parcurgă doi ani de studii în unul singur trebuie să îndeplinească anumite condiţii, susţine Ministerul Educaţiei:
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
pentru cei care se înscriu pentru parcurgerea claselor a III-a şi a IV-a - să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, calificativul "Foarte bine" la fiecare disciplină de studiu; să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, calificativul "Foarte bine" la purtare;
pentru cei care se înscriu în program la nivel gimnazial şi liceal să aibă media generală 10 la fiecare disciplină de studiu; să aibă, în anul şcolar anterior anului curent, media anuală 10 la purtare;
pentru toţi elevii care se înscriu în program să promoveze un test interdisciplinar din curriculumul clasei anterioare clasei curente cu un punctaj de cel puţin 80% din totalul punctajului acordat pe test.
în vederea promovării a doi ani de studii într-un an şcolar, elevul va fi evaluat la fiecare disciplină/modul din planul-cadru de învăţământ al celor doi ani.
elevul va participa la formele de evaluare curentă de la ambele clase şi va fi evaluat conform Regulamentului-cadru de organizare şi funcţionare a unităţilor de învăţământ preuniversitar, precum şi planului personalizat de învăţare care prevede şi formele de evaluare.
"Pentru încheierea situaţiei şcolare, elevul susţine evaluări periodice sumative, pe durata anului şcolar, după cel de-al doilea modul şi pe durata celui de-al cincilea modul", se mai explică în document.
Părintele sau reprezentantul legal şi elevul pot solicita modificarea programului de studiu al elevului, în baza unei cereri adresate Consiliului profesoral al unităţii de învăţământ.
Citeşte şi Elevii din România au primit interdicție de la Ministerul Sănătății la aceste mici capricii. Școlarii ar urma să-și ia „adio” de la alimentele dăunătoare, puse la vânzare în magazine