Câștigul care a bulversat Statele Unite, cu o creștere explozivă de 350% într-un singur an. Pe parcursul unui an haotic, plin de surprize, piețele globale au furnizat investitorilor oportunități de a înflori – sau de a eșua – în egală măsură. Tranzacțiile cu efect de bumerang au explodat. Marele pariu al lui Wall Street pe Donald Trump a dat roade.
Marele câștig care a bulversat Statele Unite în 2024 a fost creșterea explozivă a activelor firmei Nvidia Corp.
Activele companiei au explodat, atingând un vârf de 6,7 miliarde de dolari la sfârșitul lunii noiembrie, cu randamente de peste 350% în acest an.
2024 a stabilit un record pentru fluxurile de fonduri ETF (Exchange-traded fund - Fond tranzacționat la bursă, similar unui fond mutual) din SUA. Victoria prezidențială a lui Donald Trump a oferit investitorilor un stimulent decisiv să își dubleze acest tip de câștig. Una dintre cele mai importante intrări din acest an - ETF-ul BlackRock Bitcoin - a fost, de asemenea, unul dintre cele mai mari succese. Acesta a reușit să atragă al treilea cel mai mare număr de intrări în acest an, potrivit Bloomberg, citată de Agerpres.
Pe de altă parte, fondurile speculative cu strategii complexe au primit lovituri. Investitorii care au păstrat totul cât mai simplu – în numerar sau acțiuni tehnologice – s-au dovedit inspirați.
A fost anul în care Wall Street – și viitoarea Casă Albă – au contribuit la crearea unui complex de cripto-investiții în plină expansiune, care a uluit lumea finanțelor tradiționale.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În timp ce Bitcoin a avut o revenire de senzație în 2023, aprobarea din ianuarie a fondurilor tranzacționate la bursă Bitcoin din SUA a stimulat câștigurile în cel mai mare activ digital din lume. Însă, victoria lui Trump a fost făcut piața să exlodeze, criptomoneda depășind nivelul de 100.000 de dolari. Pe parcurs, comercianții au ”aruncat” peste 100 de miliarde de dolari în ETF-uri, deschizând apetitul pentru investiții similare legate de cripto.
ETF-urile au fost investiția de bază a comercianților. Wall Street a mulțumit dorința publicului de pariuri speculative, lansând tot felul de pariuri bazate pe derivate.
Investitorii cu venituri fixe au obținut recompense mari și imediate. Și-au plasat banii în bonuri de trezorerie fără risc - un echivalent al numerarului - învingând obligațiunile guvernamentale americane.
Titlurile de trezorerie americane au câștigat în medie 0,7% în acest an până la 18 decembrie, comparativ cu un randament de 5,1% al bonurilor de trezorerie. A fost al patrulea an în care obligațiunile au fost mai puțin performante decât numerarul.
Fondurile de pe piața monetară din SUA au crescut cu peste 800 de miliarde de dolari în acest an, ridicându-și activele la 7.000 de miliarde de dolari pentru prima dată, pe măsură ce investitorii au dat năvală, mai notează analiza publicației amintite.
CITEȘTE ȘI: Efectul Donald Trump cutremură Europa. Băncile se pregătesc pentru o luptă crâncenă în următorii patru ani. Elveția a început negocierile