Efectul Schengen. Intrarea în Schengen terestru a dus la o explozie a prețurilor la locuințe în zona de graniță, după anunțul primirii cu drepturi depline a României în spațiul european de liberă circulație. În special la granița cu Ungaria, românii care dețin proprietăți aici speră să obțină prețuri cât mai avantajoase.
România intră oficial în Schengen terestru de la data de 1 ianuarie 2025, ca parte finală a procesului de integrare în spațiul Schengen. Românii de la granițe, care încercau să vândă terenuri sau case bătrânești poate de ani, profită de context, crescând semnificativ prețurile de vânzare.
În pofida unei opinii larg răspândite, nu toate localitățile de graniță sunt așa prospere. Multe sate sau comune din apropierea granițelor țării se confruntă cu fenomenul depopulării. Însă acum, anunțul intrării în Schengen terestru le dă speranță românilor de la granițe, care mizează pe o valoare mai mare a bunurilor lor imobiliare.
În Ungaria, la doar 25 de km de Oradea, localitatea Hencida a cunoscut un adevărat exod românesc. În ultimii 15 ani, aici s-au mutat mai multe familii de români. De menționat că estul țării vecine este o zonă defavorizată, oferind puține locuri de muncă. În consecință, multe dintre casele din Hencida au rămas goale, vânzându-se la prețuri avantajoase.
Astfel, o româncă rezidentă în Ungaria și-a cumpărat o casă destul de mare la 14.000 de euro, investind ulterior încă 7.000 de euro. Femeia este sigură că acum ar putea obține un preț bun. ”Se vând mai repede acum și prețurile au crescut, încet crește prețul”, a declarat aceasta, conform Digi24.
Un alt român din Hencida este într-o situație similară: ”Atunci, în 2013, am luat-o cu 6.000 de euro, prin agenție. În România nu reușeam să iau nici măcar o garsonieră”.
Mulți dintre românii stabiliți în această regiune fac naveta la locul de muncă din țară. ”Cred că-s acum 3 ani parcă și am dat pe ea 15.600 de euro. E la 25 de km de locul meu de muncă, tot la 25 de km de locul meu de muncă am găsit în România cu 30.000”, relatează un alt cetățean român.
CITEȘTE ȘI: Norocul aderării la Schengen: cele 3 categorii de beneficii. Românii vor avea de câștigat, odată cu acceptarea țării noastre în spațiu mult-așteptat
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
O altă româncă estimează că acum și-ar putea vinde proprietatea cu cel puțin 50% în plus față de momentul achiziției. Odată cu intrarea României în spațiul Schengen cu frontiera terestră, interesul pentru proprietățile de la graniță va crește, sunt convinși românii stabiliți în estul Ungariei.
”Proprietățile vor crește în valoare pentru că e clar, nu se mai stă la vamă. Foarte mulți și-au vândut casele în pandemie din cauza cozilor care erau. Acum cred că le pare rău. Deja prețurile au crescut, de vreun an, au crescut de când se tot auzea că intrăm în Schengen”, comentează un român rezident în Ungaria.
Un alt român pariază negreșit pe creșterea prețurilor la locuințe. ”Vor izbucni și prețurile la case se vor mări, fiindcă va fi un vad crescut de oameni care vor să se mute într-un final, fiindcă orașul a devenit prea aglomerat”, observă acesta.
CITEȘTE ȘI: Exodul românilor în Ungaria, un fenomen care ia amploare. Localitatea în care o casă costă cât un loc de parcare și are teren de 1.800 metri pătrați se află la doar la doi kilometri de graniță