Începând cu data de 1 ianuarie 2024, angajatorii au obligația de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim pe economie mai mult de 24 de luni. Majorarea stipulată de lege vizează atât contractele de muncă cu normă întreagă, cât și pe cele cu timp parțial. Însă, pentru a se asigura că are angajați motivați, angajatorul poate mări veniturile membrilor echipei sale nu doar pentru că așa prevede legea, subliniată specialiștii în recrutare.
Angajații plătiți cu salariul minim pe economie, începând cu anul 2024, beneficiază de o creștere a salariului după doi ani, prevede legea. Conform datelor extrase din REVISAL, de această prevedere legală au beneficiat anul acesta 406.293 de salariați la nivel național. În acest sens s-au luat în calcul contractele încheiate începând cu 1 ianuarie 2024.
Începând cu 1 ianuarie 2025, vor crește salariile angajaților plătiți cu venitul minim garantat pe țară care au contracte din 2023. Tot de la 1 ianuarie, salariul minim va ajunge la 4.050 de lei brut.
Specialistul în resurse umane Sorina Faier a explicat pentru ziare.com cine beneficiază de majorări și cum pot fi cerute măririle salariale.
„Costul vieții crește constant și inflația afectează puterea de cumpărare a angajaților, este esențial ca și legislația muncii să se adapteze acestor schimbări. Una dintre modificările semnificative în legislația muncii în multe țări, inclusiv România, este obligația angajatorilor de a majora salariile angajaților plătiți cu salariul minim după o perioadă de doi ani. Această reglementare are ca scop nu doar protecția angajaților, ci și stimularea unui climat de muncă sănătos și motivant”, afirmă Sorina Faier.
CITEȘTE ȘI: Fenomenul tacit care plasează România pe primul loc în Europa. Angajatorii resimt din greu această criză majoră ce amenință piața muncii din țara noastră
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Totuși, majorările nu ar trebui surveni doar pentru că așa prevede lege, mai arată specialista în recrutare.
„Acordarea unei măriri salariale nu este doar o responsabilitate legală, ci și un semn de respect față de munca depusă de angajați. Această practică nu doar că ajută la păstrarea talentelor, ci oferă și un stimulent pentru angajați de a se implica mai activ în activitățile organizației”, comentează Sorina Faier.
Un argument în momentul în care un angajat solicită o mărire de salariu este inflația crescută. În egală măsură, salariile pot crește și dacă intervine o ofertă de la o altă companie. Dacă un angajat performează constant bine, este normal să fie recompensat printr-o creștere salarială.
Modificările în legislația muncii pot, de asemenea, să determine angajatorii să își revizuiască politicile salariale. O creștere a salariului minim, de exemplu, poate obliga companiile să își ajusteze toate salariile, nu doar pe cele minime, a completat Sorina Faier pentru sursa citată.
Obligatia angajatorilor de a mări salariul angajaților după doi ani de muncă este o reglementare esențială care protejează drepturile lucrătorilor.
Nerespectarea obligației de a mări salariile poate avea consecințe drastice severe pentru angajatori. Sunt de așteptat sancțiuni legale severe și amenzi usturătoare din partea organelor abilitate.
În plus, atmosfera de lucru preponderent negativă poate fi un alt efect secundar. Angajații care nu simt că munca lor este apreciată se pot confrunta cu scăderea motivației. În timp, se poate ajunge la scăderea productivității și chiar părăsirea firmei.
CITEȘTE ȘI: Domeniul unde salariul mediu este peste 11.000 de lei caută angajați. Nu ai nevoie de studii superioare, ci doar de cursuri