Desemnată drept cea mai scumpă piață imobiliară din țară de câțiva ani buni, Cluj-Napoca se remarcă cu noi scumpiri încă de la începutul anului. Metrul pătrat în 2025 a ajuns la un nivel incredibil, stimulat și de efectele așa-numiteo ordonanței trenuleț.
Abia a început anul, că piața imobiliară din Cluj-Napoca a fost lovită de noi scumpiri, în condițiile în care metropola din Transilvania are deja prețuri exorbitante la locuințe, relatează Stiridecluj.
Astfel, un clujean a semnalat recent o majorare bruscă a prețurilor la apartamente din două complexe rezidențiale care îi aparțin aceluiași dezvoltator. Conform postării, până în decembrie 2024, prețurile variau între 2.700 și 3.500 de euro pe metru pătrat. Însă, de la 1 ianuarie prețurile au crescut semnificativ, fiind solicitate sume de 3.000 - 4.000 de euro pentru un metru pătrat.
„Nu știu dacă e doar o coincidență sau nu cu noile modificări de la ordonanța trenuleț + alte posibile modificări ce vizează construcțiile și nu numai, dar:
Preț la același constructor în Cluj care are 2 proiecte de blocuri, zona fiind diferită; Preț până în decembrie 2024: Complex 1: 2700 euro/mp Complex 2: 3500 euro/mp Avans minim ambele 30%
Preț ianuarie 2025: Complex 1: 3000 euro/mp Complex 2: 4000 euro/mp Avans minim ambele 50%”, a comentat clujeanul pe rețelele de socializare.
Internauții au intervenit imediat cu comentarii care au trădat revolta în fața a ceea ce consideră că se apropie de speculă, fiind invocat deja celebrul caz Nordis, unde se cerea un avans suspect de mic la achiziționarea de locuințe. „Avans minim 50%, bro. Dacă e ceva de învățat din schema Nordis, e că orice e peste 10%, it's a scam”, a remarcat un alt clujean.
Alți comentatori au evidențiat discrepanța dintre creșterea prețurilor imobiliare și stagnarea salariilor: „E hazliu. Deci salariile scad sau stau pe loc și locuințele se scumpesc cu 10%. Păi să dea faliment cu ele. Dăm 320k euro pe un ap de 80 de mp? Mai cere probabil și 30k pe un loc de parcare”.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Acum 8 ani am dat 65k euro pe un apartament de 2 camere, de 60mp + loc de parcare subteran + finisat”.
CITEȘTE ȘI: Hypermarketul OZN se deschide în România. Magazinul viitorului își surclasează toții adversarii de pe piața autohtonă datorită tehnologiei
Creșterea alarmantă a prețurilor, chiar la început de an, este văzută ca fiind un efect al eliminării facilităților fiscale pentru muncitorii din construcții.
Conform noii OUG 156/2025, cunoscută drept ordonanța trenuleț, în sectorul construcțiilor salariul minim brut se stabilește la 4582 de lei pe lună, la fel ca în anul 2024. Totuși, angajații din construcții vor pierde facilitățile fiscale specifice acestui sector. Mai mult, aceștia nu beneficiază nici de deducerea de 300 de lei la salariul minim pe economie.
„E o glumă proastă tot. E clar că constructorii au majorat salariul brut la muncitori ca să compenseze eliminarea facilităților și asta se regăsește în prețul final.
Also metrou, inflație, lăcomie, dar tot nu înțeleg cine naiba cumpără la prețurile astea”.
„Era normal deoarece mai multe companii de servicii din zona de construcții și instalații au anunțat creșteri de 10% să compenseze taxele noi pe salariat”.
În pofida acestor explicații, există și voci care pun cererea însemnată de pe piața imobiliară pe seama persoanelor cu foarte venituri mari: „Spre surprinderea ta și a mea, sunt o grămadă de oameni care fac 15-20k+ € pe lună și nu știu ce să facă cu banii”, a conchis un alt clujean.
CITEȘTE ȘI: Revolta IT-iștilor din Cluj-Napoca. Bacșișul devine istorie în orașul din Transilvania după adoptarea „ordonanței trenuleț”: „Să simtă și alte industrii că ne-au scăzut nouă salariile”