România pornește anul fiscal 2025 cu un nivel al deficitului bugetar semnificativ mai mare decât cel anunțat oficial, atrage atenția Bank of America într-un raport transmis clienților săi. Prestigioasa instituție americană avertizează că România va fi afectată de un deficit agravat de instabilitatea politică, criza urmând chiar să se accentueze după alegerile prezidențiale reluate anul acesta.
Economia românească începe anul 2025 cu nevoia unei corecții fiscale după cheltuielile excesive din anul anterior, asimilate de mulți analiști economici cu „pomeni electorale”.
Potrivit reputatei instituții financiare americane, ratingurile de credit negative estimate în perspectivă de marile agenții internaționale de rating sunt justificate. Deficitul bugetar este estimat de analiștii băncii americane la aproape 10%, față de ținta de 8,7% indicată de autorități pentru finalul anului 2024. În acest context, raportul subliniază că „măsurile anunțate de noul guvern este probabil să fie insuficiente”, informează Profit.ro.
De asemenea, raportul Bank of America arată că bugetul țării noastre va suferi, în 2025, în urma măsurilor de consolidare fiscală eșuate anul trecut. Este vorba, mai exact, de „marea depășire a țintei din 2024 după câteva runde de revizuiri subminează credibilitatea viitoarelor planuri de consolidare fiscală, în viziunea noastră”.
CITEȘTE ȘI: Bancherul român care anunță apocalipsa financiară: „Sute de miliarde s-au dus pe majorări de pensii și salarii”. Ce ar urma să se întâmple în 2025
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
În acest tablou general al crizei, necesitatea de finanțare prin eurobonduri este estimată de Bank of America la 13-15 miliarde euro, o cifră mai mare decât proiecțiile oficiale. Totodată, specialiștii băncii avertizează în legătură cu incertitudinea fiscală, „exacerbată pe mai departe de majoritatea fragilă a noului guvern (52%) și de alegerile prezidențiale reprogramate pentru 4 mai, prelungind calendarul electoral”.
Referitor la bugetul pentru anul 2025, Bank of America anticipează că „în absența unor presiuni externe, respectiv mutări la nivelul ratingurilor de credit și presiuni ale pieței, deficitul bugetar pe 2025 va fi peste noua țintă de 7% din PIB a Guvernului”.
Raportul mai observă că sunt șanse mult mai mari ca bugetul pe 2025 să fie, de fapt, mai aproape de 10% din PIB decât estimarea de 8,7% pentru finalul anului 2024. Potrivit specialiștilor americani, cifra de 10% este mai realistă și ia în calcul indexarea cu rata inflației a pensiilor, salariile din sectorul bugetar și alte beneficii sociale, care erau programate inițial pentru 1 ianuarie 2025, dar au fost amânate.
CITEȘTE ȘI: Cele 5 pericole care amenință România în 2025. Profesorul Cristian Păun avertizează care este marea amenințare economică pentru țara noastră