București și Sinaia ar putea fi legate de drumul de viteză care vine la pachet cu multe controverse. Mii de oameni sunt nemulțumiți de faptul că ar putea rămâne fără locuințe dacă modernizarea DN71 ar avea loc, potrivit HG din 2024.
Planurile de a moderniza DN71, sectorul care leagă Târgoviște de Sinaia, au stârni un val de reacții și proteste din partea locuitorilor zonei. HG nr. 1588 din 12 decembrie 2024 prevede că aproximativ 2000 de proprietari să fie expropriați, iar această măsură a stârnit îngrijorare cu privire la respectarea drepturilor fundamentale și a Constituției. Mii de oameni se tem acum că vor fi obligați să își părăsească actualele locuințe pentru ca noul proiect să ia naștere.
Principalele probleme în acest caz constau în faptul că lipsesc studiile de prefezabilitate și fezabilitate, lucru care ar trebui să stea la baza acestei decizii. Anumiți critici afirmă că CNAIR și Ministerul Transporturilor au eludat procedurile pentru a putea accelera procesul, venind cu motivația potrivit căreia aceasta este o utilitate publică. Modernizarea vizează îmbunătățirea infrastructurii, însă nu presupune lărgirea întregului traseu la patru benzi, ci doar anumite intervenții precum cosmetizarea trotuarelor. Totuși, măsurile de suprafață nu ar justifica prejudiciile pe care proprietarii le-ar suferi.
O fundație dedicată protecției cetățenilor, FACIAS, a intervenit în acest sens afirmând că acest proiect se așează pe abuzuri legislative și economice. Legea 255/2010 a fost modificată în mod controversat pentru a pute reduce sumele despăgubirilor și pentru a elimina obligativitatea studiilor tehnice detaliate. De asemenea, modificarea Legii Contenciosului Administrativ a restrâns termenul de contestare la doar 30 de zile, în acest fel șansele locuitorilor de a-și apăra drepturile scad semnificativ.
În afară de impactul la nivelul societății, acest proiect ar putea da naștere și unui haos tehnic, iar acest lucru ar putea avea loc pentru că reconfigurarea acestui traseu implică mutarea infrastructurii de utilități, precum gaze naturale, rețele electrice și șanțuri de scurgere, având în vedere că evaluarea detaliată a costurilor sau riscurilor lipsește. De asemenea, zona montată ar putea fi afectată de alunecări de teren, mai ales în lipsa unor măsuri de fortificare a terenului.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Chiar dacă oficialii afirmă că acest proiect va aduce numeroase beneficii logistice și economice, locuitorii afectați consideră că acest sacrificiu nu este unul proporțional. Exproprierile în masă și despăgubirile insuficiente nu ar respecta Constituția. ICCJ și CCR au subliniat faptul că aceste exproprieri pot fi realizate doar cu despăgubiri juste și prealabile, lucru care nu a fost respectat în cazul proiectului de pe DN71.
VEZI ȘI... Cabana discretă din România care bate Elveția, Franța sau Italia la capitolul peisaje. Puțini români au ajuns aici pentru că locul nu este foarte cunoscut