Sărbătorile de iarnă presupun foarte multe vânzări, mai ales pentru retailerii din mediul online. Milioane de români aleg să cumpere produse de pe internet în această perioadă din dorința de a salva timp și uneori și bani. Află care sunt drepturile pe care clienții le au atunci când cumpără produse online.
Achizițiile online sunt probabil prima opțiune la care oamenii se gândesc în perioada sărbătorilor, fiind o opțiune populară care determină cumpărătorii să stea în confortul casei în timp ce răsfoiesc printre zecile de mii de produse. Totuși, există mulți clienți români care nu cunosc drepturile pe care le au atunci când cumpără de pe internet și anume reterul produselor cumpărate în termen de 14 zile de la data achiziției fără a oferi un motiv anume.
Acest drept al consumatorului este reglementat de legislația Uniunii Europene și este valabil absolut pentru toate achizițiile online sau în cazul metodelor de vânzare la distanță, cum ar fi vânzările prin telefon sau poștă. Astfel, cumpărătorii pot solicita rambursarea totală a banilor doar pentru simplul fapt că s-au răzgândit. Această oportunitate este benefică, mai ales în această perioadă când poate ai cumpărat cadoul nepotrivit, iar suma poate fi restituită integral.
Excepție de la această regulă o vor face produsele personalizate sau biletele la eveniment. Totodată, serviciile digitale descărcate sau vizionate în mediul online nu beneficiază de această protecție în baza faptului că acel client practic a început utilizarea serviciului. În afară de această posibilitate de returnare, clienții români pot beneficia și de o garanție minimă gratuită pentru o perioadă de doi ani pentru orice produs achiziționat, indiferent că acel produs a fost cumpărat online sau într-un magazin fizic.
Astfel, dacă un produs se dovedește a fi defect sau necorespunzător descrierii comerciale, consumatorul are dreptul de a-i fi reparat, înlocuit, redus prețul sau chiar restituită suma plătită. Garanția de doi ani reprezintă standardul minim impus de legislația Uniunii Europene. Organizația dedicată protecției consumatorilor, InfoCons recomandă utilizarea aplicației europene gratuite cu același nume pentru a evita neplăceri legate de astfel de produse care nu corespund standardelor.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Această aplicație te va ajuta să verifici un produs prin scanarea codului său de bare și va afișa dacă există o alertă emisă de UE pentru produsele nealimentare. De asemenea, poți verifica foarte rapid dacă un produs a fost scos de pe piață din motive de siguranță. Chiar și în eventualitatea în care ai achiziționat o garanție suplimentară, care de obicei este contra cost, aceasta nu va înlocui dreptul tău la garanția minimă de doi ani.
VEZI ȘI... Ce înseamnă "Ordonanţa trenuleţ" pentru români? Cine va suferi cel mai tare din 2025, de fapt? Schimbările anunţate de Guvern