Domeniul din România care înfloreşte în ultima perioadă aduce milioane de euro în ţara noastră. Străinii care vin atraşi de preţurile mult mai mici decât în afară la serviciile medicale ajută şi turismul, aceştia având nevoie de unităţi de cazare pe perioada şederii lor.
Oraşele în care acest fenomen este unul în creştere sunt București, Sibiu sau Cluj, fiind vizate în special centrele medicale private.
„La hotel vin și se cazează fie rudele pacienților în timpul operațiilor, fie ulterior pacienții, care se întorc în oraș pentru tratamentele și controalele postoperatorii. Un însoțitor stă minimum două zile în hotel, dar sunt unii care rămân și zece zile.
Caută hoteluri economice, aflate în vecinătatea spitalelor. Sunt ancorați total în turismul medical, nu vizitează orașul și sunt captivi în hotel, unde mănâncă și apelează la toate serviciile posibile, de la spălătorie la taxi. Nu le arde de altceva. Stau toată ziua alături de pacient, la clinică ori la spital, iar seara se întorc și mănâncă la hotel”, spune Călin Ile, potrivit studiilor făcute de operatori de turism din mediul privat.
Citeşte şi Ţara europeană care a bătut toate recordurile la turism. Puţini români o aleg, însă cei care ajung aici se pot bucura de cele mai frumoase peisaje, plaje de vis şi oraşe vechi
În ultimii ani, domeniul din România care are mare succes a crescut puternic. Este vorba despre turismul medical care aduce cu 30% mai mulţi străini în ţara noastră în fiecare an. Mai mult, ajută şi hotelierii, peste 10% din aceştia ajungând în unităţi de cazare din București, Sibiu și Cluj. Cei mai mulți vin pentru operații estetice, lucrări stomatologice, chirurgia obezității și wellness.
De exemplu, mii de italieni, englezi şi nemţi vin în ţara noastră pentru a-şi repara dantura, preţurile în alte ţări europene fiind chiar şi de patru ori mai mari. În primele nouă luni ale anului 2024, peste 17.000 de străini au cheltuit 32 de milioane de euro pentru proceduri medicale realizate în ţara noastră. Acest număr este considerat un record al ultimilor ani.
Turismul medical este în creștere în toată Europa de Est, arată datele oficiale. Pacienţii din Marea Britanie, ţările nordice şi Germania vin în ţările din această parte a continentului pentru tratamente cosmetic şi spa-uri medicale, preţurile de aici fiind chiar şi de trei ori mai mici.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
„Această piață are un potențial foarte mare, dar nu este în întregime dezvoltată. Regiunea s-a specializat în tratamente simple care nu necesită consultație prealabilă”, spune Szymon Piatkowski, șeful departamentului de consultanță medicală din Europa Centrală și de Est la PwC.
Directiva venită de la Uniunea Europeană şi implementată în 2013, care permite pacienților să obțină tratament medical în orice stat membru care să poată fi rambursat dacă este acoperit de schemele naționale de asistență medicală, permite străinilor să profite de preţurile mici din alte ţări pentru a trata anumite afecţiuni.
„În fiecare lună primesc solicitări de la mai multe clinici noi care doresc să înceapă să ofere servicii pentru clienți internaționali ”, spune Magdalena Rutkowska, proprietarul Medical Travel Partner.
Citeşte şi Oraşul în care nu mai ai voie să fumezi nici pe stradă. Mulţi români trăiesc sau ajung aici, amenzile sunt uriaşe