În prag de sărbători, carnea de porc tinde să devină un adevărat lux pentru majoritatea românilor. Prețurile au crescut tot mai mult, astfel că importul a devenit soluția salvatoare pentru foarte mulți comercianți. În aceste condiții, este foarte probabil ca de Crăciun, pe mesele românilor să abunde carnea de porc adusă de pe alte meleaguri.
Pe măsură ce se apropie sărbătorile de iarnă, prețurile la produsele tradiționale și la carnea de porc cresc tot mai mult. În acest context, este foarte probabil ca de Crăciun, românii să consume carne de porc din import, aceasta fiind mai ieftină decât cea autohtonă.
În prima jumătate a acestui an, pentru a satisface consumul, România a importat 145.000 de tone de carne de porc, în valoare de jumătate de miliard de euro. Chiar dacă este mai ieftină decât carnea de porc românească, carnea importată din Germania, Spania, Danemarca, Olanda, Belgia, Franța, Polonia, Austria şi Irlanda va fi cu 15% mai scumpă în preajma sărbătorilor de iarnă din acest an.
În ciuda faptului că prețurile au crescut deja, fermierii și comercianții avertizează că produsele tradiționale vor atinge niveluri record în următoarea perioadă.
(NU RATA: Postul Crăciunului a ajuns un lux în anul 2024. Atât vor plăti creștinii pentru alimentele permise în post, începând cu data de 15 noiembrie 2024)
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Din cauza costurilor mari pentru hrana și îngrijirea porcilor, fermierii susțin că vor fi nevoiți să mărească prețurile la carnea pe care o vor vinde de sărbători. În aceste condiții, este foarte probabil că românii vor prefera carnea de porc din import în locul celei românești.
De exemplu, în marile lanțuri de supermarketuri, ceafa de porc din Spania costă 30 de lei/kilogram. Comparativ, ceafa românească se vinde în piețe cu 40 de lei kilogramul. Este de așteptat ca prețurile să se majoreze și mai mult în pragul Crăciunului, atunci când mușchiul de porc, care acum costă 40 de lei/kilogram, ar putea ajunge să coste 46 de lei.
Creșterea prețurilor la aceste produse vine într-un moment în care inflația din România este una dintre cele mai ridicate din Europa. Nu doar carnea de porc s-a scumpit în ultima perioadă, ci și alte alimente pe care românii obișnuiesc să le consume. În luna septembrie, prețul zahărului a crescut cu 10,4%, iar în octombrie cu 2,6%. Luna trecută s-au scumpit și cerealele, cu 0,8%. Produsele lactate au devenit și ele tot mai scumpe, doar luna trecută prețurile majorându-se cu aproape 2%.
(VEZI ȘI: Postul Crăciunului, tradiţii şi obiceiuri. Ce nu au voie să facă românii de Lăsata Secului? Dezlegările la peşte pentru următoarele 40 de zile)