Aragazele clasice, care funcționează cu gaze, sunt prezente în peste 90% dintre gospodăriile românilor, fiind cel mai utilizat electrocasnic clasic. În repetate rânduri, pe teritoriul țării noastre, a circulat informația potrivit căreia ar urma să dispară complet. Uniunea Europeană ar avea în plan să te interzică, la fel cum se pune și problema sobelor, centralelor pe gaz și a altora care au un impact negativ asupra mediului.
Pentru moment, nu a venit niciun document de la UE în care să scrie clar că ne luăm „la revedere” de la toate electrocasnicele amintite anterior. Cu siguranță, va veni o zi în care le vom elimina complet din casele și viețile noastre. Este un pas esențial nu doar pentru progres, ci și pentru diminuarea poluării.
Cele mai dorite alternative sunt cele electrice, în viziunea autorităților de la Bruxelles. După electric, probabil că ne vom orienta spre energia solară, dar cere două funcționează oricum îmbinate. Se vede și în programul Casa Verde Fotovoltaice că statul dorește să ne facă tranziția mai ușoară spre un mediu mai curat.
Ce ne facem dacă dispar aragazele? Avem plite electrice, de exemplu. Sunt mai ușor de întreținut, dar vor aduce facturi mai mari. În general, un astfel de produs are prețuri care pornesc de la 300 de lei, dar modelele cele mai bune costă și peste 2.000 de lei.
CITEȘTE ȘI: Se închide un celebru magazin și toată marfa se dă la jumătate de preț. După nici 9 ani, soțului Andreei Esca renunță definitiv la această locație
Aragazele reprezintă un pericol pe care mulți nu-l conștientizează. Într-adevăr, și-au făcut treaba, ne-au ajutat, vreme de decenii, dar dispozitivele emană dioxid de azot peste limitele admise de Uniunea Europeană. Nu există o variantă pentru diminuarea cantității de substanță care, în timp, poate avea efecte dezastroase asupra sănătății. Nu mai punem la socoteală și cazurile în care oamenii au murit din cauza reparațiilor prost făcute la aragaz.
Sportpesurse.ro
Sportpesurse.ro
Electrocasnicul nu ar polua doar locuința în sensul că le-ar face rău adulților și mediului, ci și copiilor. Cei mici sunt predispuși să facă astm. Dioxidul de azot emanat provoacă circa 12% din numărul total al acestor afecțiuni.
CITEȘTE ȘI: Milioanele de lei pe care BNR le va da unei firme dispuse să se ocupe de modernizarea vechii arhive. Într-un an cu mari reduceri financiare, banca prioritizează licitația publică